Robotik Cerrahi Ekol Hastanesi’ndeki Ameliyatlarda Kullanılmaya Başlandı

posta

27 Ekim 2023

milliyet

22 Ekim 2023

hurriyet

28 Ekim 2023

yeniasir

27 Ekim 2023

Robotik Cerrahi Ekol Hastanesi’ndeki Ameliyatlarda Kullanılmaya Başlandı

Ekol Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Opr. Dr. Mehmet Baz küçük kesilerle ameliyat imkanı sunan ve üroloji, kadın hastalıkları, genel cerrahi, kulak burun boğaz cerrahileri başta olmak üzere birçok alanda kullanılabilen robotik cerrahi teknolojisini Ekol Hastanesi bünyesinde hastalarının hizmetine sunduklarını söyledi.

Robotik cerrahi ile yapılan ameliyatların hastanede daha az kalış süresi başta olmak üzere hastalara bir çok kolaylık sağladığını belirten Opr. Dr. Mehmet Baz, “ Ekol Hastanesi olarak her geçen gün hastalarımıza nasıl daha iyi hizmet verebiliriz düşüncesindeyiz. Bu anlamda hem hastalarımıza hem hekimlerimize cerrahi operasyonlarda büyük kolaylık sağlayacak olan robotik cerrahiyi hastanemize getirerek kullanıma sunmaktan dolayı mutluyuz” diye konuştu.

Prostat Kanserlerinde Robotik cerrahi

Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Adnan Şimşir prostat kanseriyle karşılaşılma oranının her geçen gün sıklığı artan bir kanser türü olduğunu belirterek erkekler arasında bazı kaynaklara göre artık birinci sırada görülen prostat kanseri tedavisinde de kullanılan robotik cerrahinin hem hastalara hem de hekimlere büyük kolaylıklar sağladığını söyledi. Robotik cerrahinin başta üroloji alanında da birçok ameliyatta başarı ile kullanılabildiğini kaydeden Prof. Dr. Adnan Şimşir robotik cerrahinin üroloji uzmanlarına en çok fayda sağladığı ameliyatlardan birisinin de prostat, kanser ameliyatları olduğunu kaydetti.

3 Ana Unsur

Prostat kanseri cerrahisinde geride hiçbir kanser parçası bırakmamak, ameliyattan sonra hastanın cinsel hayatına devam edebilme özelliğinin korunması ve hastanın idrar kaçırmasının olmaması olacaksa da çok çok az olup hastanın sosyal hayatını hastanın çok etkilememesi yönünde 3 temel unsurdan oluştuğunu belirterek bu temel unsurlar hakkında şu bilgileri verdi.

Ameliyattan Sonra Kanserli Hücre Bırakılmamalı: Prostatın anatomik olarak yerleşimi, bir kuyunun dibi gibi düşünebiliriz. Ulaşılması çok zor olan bir yerde bulunan prostata robotik cerrahi ile daha kolay ulaşılabiliyor ve prostatın bir bütün olarak çıkarılmasına olanak sağlıyor.

İdrar Kaçırmanın Olmaması Sağlanmalı: Prostat kanser ameliyatlarından sonra hastaların bir kısmında idrar kaçırma ilgili problemler yaşanabiliyor. Açık cerrahiden sonra idrar kaçırma üç ay kadar devam etse de robotik cerrahide bu süre daha az oluyor.

Cinsel Hayatın Etkilenmemesi: Sağlıklı bir erkekte eğer ereksiyon problemleri yoksa cinsel hayatın ömür boyu devam etmesi beklenir. Ancak prostat kanseri cerrahisinden cinsel hayatta bir takım sorunlar yaşanabilir. Çünkü cinsel birleşme sırasındaki sertleşmeyi prostatın, dış kapsüle yapışık geçen sinirler sağlar ve bunlar gözle görülebilecek sinirler değildir. Dolayısıyla ameliyat sırasında bunların korunması robotik cerrahide açık cerraha göre daha sağlıklı oluyor.

Robotik Cerrahinin Avantajları

Robotik cerrahinin hem hasta hem hekim açısından açık cerrahiye göre daha konforlu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Adnan Şimşir, “ Robotik cerrahi on altı kat büyütme ve 540 derece açıyla hareket kabiliyetiyle gerçekleşmektedir. Yaş kısıtlaması olmadan uygun hastalarda kullanılabiliyor. Ameliyat sonrası iyileşme dönemine baktığımızda açık cerrahiye göre daha hızlı olduğunu görüyoruz. Cerrahi çok küçük bir keşiden yapılıyor ve prostat o keşiden bütün olarak çıkarılabiliyor. Ayrıca ameliyattan sonra idrar sondasının açık cerrahiye göre neredeyse yarısı kadar daha az süre vücutta kalması yine önemli avantajlardan birisidir” şeklinde konuştu.

ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP