Ankilozan Spondilit (Kamburluk)

Ankilozan Spondilit (Kamburluk)


Kamburluk Nedir?

Ankilozan spondilit (Kamburluk), omurganızdaki eklemleri etkileyen inflamatuar bir durumdur. Spondilit basitçe omurganın iltihaplanması anlamına gelir.

Vücudun iltihaplanma reaksiyonunun bir parçası olarak, ligamentlerin omurgayı oluşturan kemiklere (omurlar) bağlandığı yere kalsiyum serilir. Bu sırtınızın esnekliğini azaltır ve omurganın kenarlarında yeni kemiğin büyümesine neden olur. Sonunda omurganın bireysel kemikleri birbirine bağlanabilir (sigorta). Buna ankiloz denir ve x-ışınlarında görülebilir.

Ankilozan spondilit tipik olarak omurga ve pelvis arasındaki eklemlerde başlar, ancak omurganızı boynunuza yayabilir. Bazen eklemleriniz, tendonlarınız veya gözler dahil vücudun diğer kısımlarını etkileyebilir.

Belirtileri Nelerdir?

Ankilozan spondilitin erken belirtileri ve semptomları, özellikle sabahları ve işlem yapılmayan zamanlarda, bel ve kalçalarınızda ağrı ve sertlik içerebilir. Boyun ağrısı ve yorgunluk da sık görülür. Zamanla, belirtiler düzensiz aralıklarla kötüleşebilir, iyileşebilir veya durabilir.

Kamburluk dereceleri nasıl ölçülür?

Sırt bölgesinde ki normal eğrilik 25- 40 derecedir. Fakat sırtınızda 45-75 arasında bir yamukluk varsa halk arasında kamburluk tıp dilinde “kifoz” oluşmuştur. Sırtta ve boyunda gözle görülür bir şekilde yamukluk ortaya çıkar. Doktorunuz röntgen çekerek derecesini ölçer, uygun tedaviye başlanır.

Sırt bölgesinde ki normal eğrilik 25- 40 derecedir. Fakat sırtınızda 45-75 arasında bir yamukluk varsa halk arasında kamburluk tıp dilinde “kifoz” oluşmuştur. Sırtta ve boyunda gözle görülür bir şekilde yamukluk ortaya çıkar.

Kamburluk nasıl düzelir?

Eğer doğuştan olmayan bir nedenden dolayı kamburluk yaşıyorsanız tedavisi mümkündür. Öncelikle uzman bir doktora danışmalısınız. 

Doktorunuz size uygun tedavi yöntemlerini ve yönergelerini verecektir. Düzenli spor ve egzersiz yaparak kurtulmanız mümkündür.

Eğer bel ve sırt kaslarınız güçsüzse ters mekik çekerek kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.

İş yerinizde çalıştığınız bilgisayar, masa ve sandalyenin düz ve yumarda olmasına dikkat edin. Her zaman dik oturmaya gayret edin.

Kitap okurken veya telefona bakarken boynunuzu ve sırtınızı öne doğru eğmeyin.

ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP