Ayakta Kemik Çıkıntısına Ne Sebep Olur?

 

Topuklu ve sivri burun ayakkabılar çok şık olsa da birçok sağlık problemine zemin hazırlayabilir. Bu yüzden ayakkabı tercihi modaya değil, ayak sağlığına göre yapılmalıdır. Yanlış ayakkabı kullanımı sonucu ortaya çıkan en önemli sorunlardan birisi, halk arasında ayak parmağının kemik çıkıntısı olarak bilinen, halluks valgusdur.

 

Kadınlarda daha sık Halluks valgus,  ayakkabı giymeyi ve yürümeyi zorlaştıran bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Halluks valgusun belirli bir sebebi yoktur. Genetik, bağ gevşekliği, kişiye özgü anatomik farklılıklar, hormonlar, sivri burunlu ve topuklu ayakkabı kullanımı gibi birçok sebep suçlanmaktadır.

 

Ailesinde halluks valgus bulunan kişilerde, bulunmayanlara göre görülme olasılığı belirgin daha yüksektir. Özellikle anneden geçişe çok rastlanmaktadır.

 

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ KLİNİĞİ

 

Halluks Valgus, birdenbire oluşmaz. Sırasıyla ilk önce başparmak kendi ekseninde dönmeye başlar. Bu dönme ile başparmağa yapışan bazı kasların aktivitesi ve uyumu bozulur.

 

Baş parmak açısı dışa doğru bozulmaya başlar ve başparmak dışa döner. Halluks Valgus açısının artmasıyla birinci tarak kemiği başı içe yer değiştirir ve halk arasında bilinen kemik çıkıntıyı oluşturur. Birinci tarak kemiğinin bu içe açılanması, birinci ve ikinci tarak kemiği arasındaki açının artmasına neden olur. Tarak kemiği açısının artması ve ayak birinci parmağının yer değiştirmesi ile taban çökmesi meydana gelir.

 

 

Genel Belirti

 

Ağrı Halluks Valgus hastaları, genellikle polikliniğe ağrı, şekil bozukluğu, kemik çıkıntı, ayakkabı giymede ağrı ve zorlanma şikayetleri ile başvurur. Tedavi hastaya, hastanın yaşına, şikayetlerin şiddetine, hastanın beklentisine, deformitenin miktarına göre belirlenir. Eğer ağrı fazla değilse ve deformite ileri değilse ilk olarak ameliyatsız tedaviler denenir.

 

Parmak arası silikon makaralar, gece atelleri, özel yapım tabanlıklar kullanılabilir. Bu destek tedavileri genellikle ağrıyı rahatlatmak ve deformitenin ilerlemesini engellemek amaçlıdır. Malesef deformiteyi düzeltmez. İlave olarak, başparmak kas dengesini düzenleyecek ve bilinçli yapılan egzersizlerin faydası vardır.

 

 

 

Tedavi Seçenekleri

 

Genellikle ağrısı olmayan hastalara ameliyat önerilmez. Halluks Valgus ameliyatı, ağrısı olmayan hastalara estetik kaygılar nedeni ile yapılmamalıdır. Ağrısı olan, ayakkabı giymede ve yürümede zorluğu olan ve deformitesi ileri olan hastalara ameliyat önerilmektedir.

 

Hastanın muayene bulgularına ve deformitenin derecesine göre hangi ameliyat tekniği ya da tekniklerinin uygulanacağı belirlenir. Yumuşak doku ameliyatları yapılabileceği gibi, tarak kemiği kesilerek yapılan açı değiştirme ameliyatları da yapılabilmektedir.

 

Yumuşak doku ameliyatları sonrası iyileşme daha çabuktur. Ancak kullanılan teknolojik implantlar (vida, plak gibi) ve ameliyat sonrası kullanılan özel yürüme aparatları ile kemik ameliyatı uygulanan hastalar da erken dönemde yürüyebilmekte ve belirli aktivitelerine dönebilmektedirler.

 

Uygun yapılan cerrahi sonrası tekrarlama nadirdir. Tekrarlama olmaması için hastanın da tedaviye uyumu oldukça önemlidir.

 
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP