Boyun Ağrısına Öneriler


Boyun ve sırt kaslarını güçlendirmek, eklem ve yumuşak dokuların esnekliğini artırmak için uygun egzersizlerin yapılması çok önemlidir.

Egzersizlere başlanınca ilk günden itibaren çok hızlı bir `iyileşme beklenilmemelidir. Çünkü süreç, kasların güçlenmesi ile ilgilidir. Hareketlerin sayısı ve tempo, gün geçtikçe, yavaş yavaş önerilen şekilde arttırılmalıdır.

Egzersizler ağrı sınırları içinde yapılmalı ve egzersiz sırasında ağrı artışı hissedildiğinde bırakılmalıdır.

Egzersizler sırasında ani ve hızlı hareketlerden kaçınılmalı ve nefes tutulmamalıdır. Egzersiz esnasında düzenli nefes alıp vermek çok önemlidir.

Boyun Ağrısında Oneriler

1. Ayakta dik dururken normal durusunuza dikkat ediniz. Ayakta iken, başınız ve göğüsünüz dik, karın ve kalçalar içerde ve hafif önde durunuz

2. Eller omuz hizasından daha yukarıda iken is yapılması omuzdaki kasları belirli bölgelerde sıkıstırarak ağrı ve hareket kısıtlılığına yol iş yapmanız gerekiyorsa. merdiven kullanarak is yapacağınız yüksekliğe yakın olmaya çalısınız.

3. Giyisilerínizin rahatlığı çok önemlidir. Özellikle, iş yaparken rahat ve sıkmayan giyisiler giyiniz. Sıkı veya dar sütyenler kollarınızın damar, sinir ve kaslarını sıkıstırarak beslenmelerini bozacağından tercih etmeyiniz.

4. Ani olarak yapılan sert ve ters hareketler boyun ve kollardaki kasların ağrılı spazmlarına neden olur. Ani. sert ve ters boyun hareketlerinden sakınınız.

5.Banyo yaparken, duslu sistemleri tercih ediniz. Saçınızı yıkarken ve kurularken veya tararken normal ve dik duruşu tercih ediniz, yavaş hareketler yapınız.

6.El işi, dikiş-nakış yapma, yemek yeme, bulaşık işlerini yorucu ve zorlayıcı hale getirmeyiniz.

7. Ayakkabı ve çorap giyerken, aşağıya doğru fazla eğilmeyiniz. Ayağınızı bir tabureye koyarak veya oturarak bu islemi yapabilirsiniz

8. Öksürme ve hapşırma ile boyun omurlarındaki basıncın artmasına neden olursunuz Bu durumda disk ve omurlardaki ani basınç artısı ile çesitli yaralanmalar meydana gelebilir. Boynunuzu bir elinizle tutarak bu riskleri azaltmış olursunuz.

9. Ani ısı değişiklikleri yakınmalannızı arttınr. Evin ısısını sabit bir değerde tutunuz. Kışın giyeceğiniz boğazlı giysiler boynunuzun sıcak kalmasını sağlar. Yazın boyun ve baş kısmının terlememesine dikkat ediniz, çünkü îerlí ya da ıslak boyun ile hava akımına maruz kalmak yakınmalannızı arttırır.

10. sandalyede dik oturunuz. Omuzlar geride, sırt ve bel arkadan destekli, ayaklar yere düz basmıs sekilde olmalıdır.

11. Uzun sûre sabit pozisyonda kalmayı gerektiren; ders çalışmak, bilgisayar kullanmak, kitap-gazete okumak ve televizyon izlemekten sakınınız Masaya eğilmeyiniz, eğimli masalar kullanınız. Okuduğunuz nesneyi göz hizasına kadar yükseltiniz. Bunları yaparken molalar veriniz.

12. Sandalyeden kalkarken, öne doğru kayarak kalkınız. Otururken ayaklarınız yere değmelidir.

13. Kol destekli sandalyede oturunuz.

14. Aracta, başınızı koltuk boyunluğuna yaslayınız ve kemeri bağlayınız.

15. Araçta yolcu iseniz boyunluk, şişme boyun simidi veya yastık kullanabilirsiniz. Yolunuz kısa ise, araçtaki el askısına tutununuz. Böylelikle sarsıntılardan etkilenmezsiniz.

16. Yüzüstü yatmayınız, yan yatmak ideal olanıdır. Boyun destekli, ne çok yûksek, ne çok alçak, yarı sert bir yastık kullanınız.

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP