ÇOCUKLARDA YÜKSEK ATEŞ

ÇOCUKLARDA YÜKSEK ATEŞ


Ateş çocuklarda sıklıkla görülen ve ebeveynleri endişelendiren bir durumdur. Özellikle yüksek ateş tehlikeli sonuçlara sebep olduğu için anne ve babalar bu gibi durumlarda korku yaşamaktadır. Öyle ki, ebeveynlerin çoğunda ateş fobisi görülmektedir. Ateş bir hastalık değil, hastalık belirtisidir. Ateş düştüğünde hastalık geçmiş sayılmaz ve tedavi hastalık tamamen geçene kadar devam etmelidir. 
 
Ateşin yükselmesi hastalığın ilerlediğini gösteren bir bulgudur. Yüksek ateş, aileleri çocuğun doktora gitmesi konusunda uyaran bir özellik taşır. Bu anlamda ateşin olumlu bir etkisi vardır ancak müdahele edilmesi ve mutlaka ateşin düşürülmesi ve ateşe sebep olan etkilerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. 
 
Ateş Nedir?
 
Ateş aslında vücudun gösterdiği bir savunmadır. Enfeksiyon ve enfeksiyon dışı uyarılar ile savaşmak için vücut ısısını yükseltir. Ateş ölçüldüğünde 39-40 derecelerin üzerinde seyrettiğinde el, kol ve bacaklarda soğukluk görülebilir ancak vücut sıcaklığı yüksektir. Bu aşamada vücut aşırı enerji harcamaya başlar ve kalp ve karaciğer gibi organlara daha fazla kan gönderir, kalp hızlı çalışırken, solunum da hızlanarak tepki gösterir. 
 
Ateş her zaman olabileceği için çocuk her ateşlendiğinde panik yaşamak doğru değildir. Ancak yüksek ateş olumsuz sonuçlara yol açabildiği için eğer ateş 40 derecenin üstünde seyrediyorsa, mutlaka müdahale etme gerekmektedir. 
 
Çocuklarda ateş neden olur?
 
Ateşin farklı ve çeşitli nedenleri olabilmektedir. Ancak en genel tanımlarıyla, ateşin nedenleri şu şekildedir. 
 
Kısa süreli ateş nedenleri; 3 ile 5 gün aralığında süren ateş yükseklikleri kısa süreli ateşlerdir.  
  • Alt-üst solunum yolu enfeksiyonları  
  • İshal ve kusma enfeksiyonları
  • Kas iltihaplanmaları 
  • Mide ve bağırsak enfeksiyonları
  • Menenjit
  • İdrar yolları enfeksiyonları
  • Zatürre
  • Eklem iltihaplanmaları vb.  
Uzun süreli ateş nedenleri; 7 ile 15 gün aralığında süren ateş yükseklikleri uzun süreli ateşlerdir.  
  • Tüberküloz
  • Humma
  • Tifo
  • Eklem iltihaplanmaları vb. 
Ateş görüldüğünde ne yapılmalıdır?
 
Çocuğunuzun ateşlendiğini fark ettiğinizde endişelenmeden, soğukkanlı bir şekilde kalmalısınız. Aileler genellikle çocukları ateşlendiğinde panik yaşamaktadır ancak panik yanlış tedavilere sebebiyet verebildiği için sakin kalmakta fayda vardır. 
 
Ateş vücutta titremeye neden olur. Bu durum size çocuğunuzun üstünü örtmeyi düşündürtebilir ancak yapmanız gereken çocuğunuzun vücut ısısını düşürmektir. Bu nedenle kesinlikle üzerini örtmemeli, aksine vücut ısısını düşürmeye çalışmalısınız.
 
Geleneksel yöntemlerden uzak durmalısınız. Örneğin, genellikle kullanılan soğuk ve sirkeli suları çocuğun vücuduna sermek hatalı bir davranıştır ve ateşin vücuttan çıkmasını zorlaştırır. Bu nedenle böyle bir yöntemi kesinlikle uygulamayın.
 
Eğer ateş 38-38.5 seviyelerindeyse, normal kabul edebilirsiniz ancak ateş 39 dereceleri bulduğunda mutlaka doktora götürmelisiniz. Ateşle beraber kusma ve ishalde yaşanıyorsa hemen alanında uzman bir doktora başvurmalısınız.

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP