Dar Kanal Hastalığı Nedir?

Genellikle bel fıtığı ve belde oluşan diğer problemlerle karıştırılan dar kanal hastalığında doğru teşhis ve tedavinin yapılması büyük önem taşır. Dar kanal hastalığı, omurga kanalının özellikle bel ve boyun bölgelerinde daralarak sinirlere veya omuriliğe baskı yapması sonrası oluşur. Daha çok belde, ikinci sıklıkla boyun bölgesinde olur. Nadiren de sırtta görülür.

 

Oluşumu yaşa ve yaşam koşullarına bağlı olarak kemik yapının kireçlenmesi, etraf bağ dokularının kalınlaşması ve zaman içerisinde oluşan fıtıklarının kireçlenmesi sonucudur. Bel fıtığı, boyun fıtığı, bel kayması, omurga eğrilikleri gibi hastalıklar darlığı arttırır.

 

BEYİN ve SİNİR CERRAHİSİ KLİNİĞİ

 

Kimlerde Görülür Daha çok orta yaş üstü grupta ve dikkatsiz davranışları olan kişilerde daha yoğun olmakla birlikte doğuştan kanal darlığı olan insanlar da vardır. Dar kanal hastalığını arttıran etkenler arasında yaşın ilerlemesi, kilo fazlalığı, dikkatsiz hareketler, uzun süre ağır işlerde çalışmak, gençlikte ve çocuklukta süt ürünleri tüketmemek, sigara içmek yer almaktadır. 

 

Korunma Yolları Dar kanal hastalığın önlemek için, ani hareketleri bilinçsiz bir şekilde yapmamak, sigara içmemek veya bırakmak, kiloya dikkat etmek, hangi yaşta olursa olsun süt ürünleri tüketmek gerekir.

 

 

Hastalığın Bulguları

 

Hastalığın bulguları, bel, boyun, sırt ağrıları, kalçalar, bacaklar veya kollara yayılan ağrı, kollarda, bacaklarda uyuşmalar veya güç kayıpları, yürüme mesafesinin azalması, yürümede dengesizlik, uzun süre ayakta duramama veya oturamama, sabah katılığı, idrar veya gaita kaçırma, seksüel yetersizliktir.

 

Ne Yapalım?

 

Bu bulguların bir kısmına sahipseniz, öncelikle yapmanız gereken bir hekime danışmaktır. Dar kanal hastalığı ile ilgili karar verici branş, beyin omurilik sinir cerrahisidir. Fizik tedavi, ortopedi ve nöroloji branşları da konuyla ilgilidir. Bunların dışında birtakım tıp dışı yollara başvurmak bazı durumlarda iyi gözükse de oldukça tehlikeli olabilir ve geri dönülmez sonuçlara yol açabilir

 

Tedavi Seçenekleri

 

İlaç kullanımı, istirahat ve uygun egzersiz çoğunlukla yeterlidir. Şikayetlerin uzun sürmesi ve geçmemesi halinde İlerlememiş olgularda radyo frekans yöntemiyle faset blokajı yapılabilir. Bu yöntem oldukça başarılıdır

 

Cerrahi Tedavi Klinik şikayet ve bulguları uzun süredir olan yaşam performansı ileri derecede kısıtlanmış, yürüme mesafesi oldukça azalmış kişilerde cerrahi tedaviye karar verilebilir. Güç kayıpları veya muayenede anlaşılan omurilik bası bulguları varsa cerrahiyi geciktirmek oldukça tehlikelidir ve kalıcı sakatlıklara yol açabilir. Tabii ki bu bulguları MR tetkikleri de desteklemelidir.

 

Cerrahi tedavide sinirler ve omurilik üzerindeki baskı kaldırılır. İlave olarak bel fıtığı, boyun fıtığı gibi hastalıklar varsa onlar da aynı seansta giderilir. Cerrahın seçimine göre veya uygulanan yönteme, darlığın çeşidine bağlı olarak aynı operasyonda stabilizasyon uygulanabilir.

 

Cerrahi girişimlerdeki başarı ve hasta memnuniyeti oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Önemli bir problem oluşması olasılığı yüzde 1’in altında olup, aynı nedenle tekrar cerrahi girişim oldukça düşüktür.

 

Operasyon sonrası hasta çoğunlukla ertesi gün yürüyebilmekte ve kısa sürede günlük yaşantısına dönebilmektedir. Bunu belirleyen ana faktörler, hastalığın süresi ve kişinin yaşıdır.

ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP