Diyabete Uygun Beslenme Planı Nasıl Olmalı?

Diyabetin tanı ve tedavi sürecinin iyi yönetilmesi şüphesiz yaşam kalitesini ve insan sağlığını yakından etkilemekte ve ancak düzenli takip ve uygun tedavilerin belirlenmesi ile mümkün olmaktadır.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 2017 yılında dünyada 425 milyon diyabetli yetişkin var. Bu rakamın, 2040 yılında 640 milyonu bulacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde 8 milyondan fazla erişkin diyabetik, bir o kadarı da diyabet açısından risk grubundadır,  20 bin kadar çocukta da diyabet mevcuttur. En sıklıkla diyabet görülen bölge Doğu Anadolu Bölgesi, en az diyabet görülen bölge ise Karadeniz Bölgesi’dir.

 

 

DAHİLİYE (İÇ HASTALIKLARI) KLİNİĞİ

 

Tip 2 diyabet gelişimi ve kontrolünde diyet çok önemli bir faktör olup özellikle doğru beslenme alışkanlıkları ile komplikasyon gelişimi önlenebilmektedir.

 

  • Tip 1 diyabeti önleme çalışmaları başarılı olmazken obeziteyle mücadele,
  • Tip 2 diyabetin gelişiminde belirgin rol oynamaktadır.

Bu açıdan bakıldığında özellikle risk grubundaki ailelerin yaşam tarzı değişikliği çok önemli görünmektedir.Doğru diyet ve düzenli egzersiz ile ömür boyu sürecek bir hastalığın ortaya çıkmaması veya ortaya çıkan hastalığın komplikasyonlarından korunmak umut vericidir. Bu nedenle lifli, glisemik indeksi düşük besinleri, tam tahılları, özellikle beyaz et tüketimini desteklemekteyiz.

 

Sık ve az öğünler tüketmek, öğünlerde karbonhidrat protein oranını tutturmak da hem diyabet gelişimi hem de kilo kontrolü açısından önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak da diyabet gelişimi ve kontrolünün yanında kardiyovasküler riski belirgin oranda azaltmaktadır.

 

 

Diyabet için en önemli noktalardan biri, diyabetiklerin yaklaşık yarısının hastalığından haberdar olmamasıdır. Bu nedenle ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrara çıkma, gece idrara çıkma ve kilo kaybı, kronik halsizlik ve sık enfeksiyon hastalığı geçirme gibi belirtilerde ilk etapta şüphelenmek çok önemlidir. Doğru tanı sonrası kişinin ek hastalığı olup olmadığını araştırmak, doğru beslenme ve egzersiz programı ile hastalığın evresine göre ilaç tedavisi düzenlemek gereklidir.

 

Amaç yüksek kan şekerinin organ hasarı yapmasını ve uzun vadede çıkabilecek diğer sağlık sorunlarını önleme, diyabete bağlı ortaya çıkmış ek sorun varsa ilerlemesini durdurmak ve/ veya geri dönüşünü sağlamaktır.

 

Diyabet iyi takip ve tedavisi sağlanmadığında vücuttaki tüm organlarda, özellikle de kalp, gözler ve böbreklerde hasara yol açabilmektedir,  hastaların ek hastalıkları ve sağlık sorunları gelişmektedir. Bu açıdan diyabet tanısı sonrası doğru tedavinin başlaması çok önemlidir. Diyabet tedavisinde ağızdan alınan şeker ilaçları ve insülinden yararlanmaktayız.

 

Her hastanın diyeti, egzersiz programı ve tedavisi kendine özel olup, halk arasında yaygın olan insülin tedavisinin zararlı olduğu ve bağımlılık yaptığı düşüncesi yanlıştır. İnsülin tedavisi, çoğu zaman hızlı kan şekeri kontrolü sağlaması ile uzun dönem sürecek şeker yüksekliğinin organ hasarına yol açmasının önüne geçmektedir. İnsülin, tedavisi ile hedef değerlere ulaştıkça azaltılabilir, kesilebilir, ağız yoluyla alınan ilaçlara geçilebilir.

 

 

Diyabetik hastanın takibinde hekimin öngördüğü şekilde diyet ve egzersiz ile desteklenen ilaç tedavisinin yanı sıra evde kan şekeri takibi, göz (diyabetik retinopati), kalp (kardiyak fonksiyonlar, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, eşlik eden hipertansiyon), böbrek (mikroalbuminüri, böbrek fonksiyon testleri)  ve nörolojik (diyabetik nöropati) açıdan takiplerin yapılması, ayak sağlığı açısından uyanık olunması gereklidir. Ayrıca diyabetik hastaların enfeksiyona daha yatkın olması nedeniyle yılda bir grip aşısı yaptırması önerilmektedir. Hastanın kendi kan şekeri takibi ile diyabet sürecinin iyi seyrettiğini düşünmesi büyük bir yanılgıdır.

 

Diyabette esas olan hastanın bir klinisyen tarafından takip edilmesi ve kontrollerinin düzenli olarak yapılmasıdır. Bu süreçte kişinin beslenme düzenini ve egzersiz programını günlük yaşantısının bir parçası haline getirmesi, tedavi başarısı açısından çok önemlidir.

ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP