Dudaklar, duygularımızı ifade eden ,kelimelerimize çerçeve olan, bize özgünlük katan; dişlerle, yanak ve gamzelerle, burunla harmoni içerisinde olması gereken tamamlayıcı bir estetik ünitedir. Kalınlık,oran, çizgi ve oluklarıyla gülüşümüzün anahtarı olan dudaklar yüz algısında arka planda çok önemli bir yer tutmaktadır. Her iki dudakta da kırmızı (mukoza) ve deri hattı geçişi belirgin olması daha çekici bir görünüm kazandırır.Alt dudakta orta hat daha önemlidir. Üst dudakta ise burun deliklerinden aşağı doğru inen sütunlar ve arasında çukur kısım (filtrum) ,üst dudak orta hatta bulunan eros yayı ve bunun ortasındaki çıkıntı belirgin olması gereken anatomik yapılardır.Altın oranlara göre üst dudak-alt dudak oranı 2/3 tür ve üst dudak alt dudaktan hafif önde olmalıdır.
Yapısal olan ya da yaşa bağlı dudaklarda incelme,üst dudak-burun mesafesinin uzun olması,üst dudaklarda içe dönme,ağız köşelerinin aşağı sarkması,üst dudak cildinde barkod çizgileri oluşması gibi sebeplerle dudaklar için estetik müdahale ihtiyacı olabilmektedir.Tedavide birçok yöntem mevcuttur; hyaluronik asit içerikli dolgular, nörotoksin uygulamarı, yağ enjeksiyonları, kimyasal peeling ve lazer,radyofrekans gibi cihaz uygulamaları ve cerahi tedavi başlıcalarıdır.Tabii ki en uygun olanı hastaya göre uygun tedavileri kombine etmektir. Bu uygulamalar bölgenin anatomisini iyi bilen, cerrahi ve cerrahi olmayan işlemlere hakim ehil hekimlerce ve sağlık kurumlarında yapılmalıdır.
DUDAK DOLGU VE BOTOKS UYGULAMALARI
Dudak dolgu uygulamalarında sıklıkla hyaluronik asit yapıtaşında olan malzemeler kullanılmaktadır.Çoğu dolgu markası lokal anestezik de içerdiği için bize konforlu ve acısız olarak bu işlemi gerçekleştirmeye imkan vermektedir.Her iki dudağa hacim vermek,eros yayını ve dudak konturlarını,aynı zamanda burun tabanından üst dudağa inen sütunları( filtrum) belirginleştirmek için dudak dolguları oldukça etkilidir.İşlem yaklaşık 15 dakika sürmektedir ve aynı gün sosyal hayata dönülebilir.İşlemin kalıcılığı kişiye göre değişmekle birlikte ortalama 8-12 aydır.Aynı seansta barkod çizgilerini yok etmek için ve aşağı dönük ağız köşelerini kaldırmak için nörotoksin (botulinum toksin) uygulamaları da yapılabilir. Bu işlemlerin eşzamanlı yapılması daha uzun etkili bir sonuç sağlayacaktır.
DUDAĞA YAĞ ENJEKSİYONU
Son yıllarda kendi vücut yağımız vücudumuzda kontur vermek amaçlı giderek artan bir kullanım alanına sahip olmuştur. Basit bir işlemle karın,bel ya da bacak bölgesinden alınan yağlar inceltilerek adeta kendi vücudumuzdan bir dolgu hazırlanmış olur ve volüm amaçlı dudaklarda kullanılabilir.İşlem lokal veya genel anestezi altında yapılabilir ve kendi dokularımızdan elde edildiği için maksimum güvenliklidir.İşlemin handikaplarından biri ise yağ greftlerinin dudaktaki yaşayabilirliğinin öngörülememesidir.
DUDAK KALDIRMA (LİPLİFT) OPERASYONU
Çene ,burun ve dudaklar profilden bakınca bir harmoni içerisinde olmalıdır.Bu anatomik ünitenin önemli bir parçası da burun tabanı ve üst dudak arasındaki ilişkidir.Burun ve üst dudak arasındaki mesafenin (bıyık mesafesi) yapısal,yaşa bağlı uzun olması ,üst dudakların içe dönük olması nedeniyle göreceli olarak uzun görülmesi durumlarında dudak kaldırma işlemi(liplift) faydalı olmaktadır.Operasyon lokal anestezi altında yapılabilir, yaklaşık yarım saat sürmektedir ve hasta aynı gün sosyal yaşamına geri dönebilir.
Dikişler burun tabanına gizlenir ve iyileşme süreci tamamlandığında genelde belirgin bir iz kalmamaktadır.Bu işlemle barkod çizgileri de azaltılabilir veya yok edilebilir.Uygun hastalarda eş zamanlı olarak aynı keşiden burun kanatları daraltılabilir.Bu işlem ortodontik tedavi görenlerde, dişlerde dizilim bozukluğu olanlarda ,gummy smile deformitesi olanlarda ( gülerken üst dişlerin aşırı görünmesi) uygulanmamalı veya çok dikkatli uygulanmalıdır.