Anestezik gazların keşfedildiği 19. Yüzyıla kadar hastanın duyduğu korkunç
ağrılar nedeniyle yeterli cerrahi müdahale yapılamıyordu. Hastalar uyanık olarak, elleri ve kolları tutularak ameliyat ediliyordu. Anestezinin keşfiyle cerrahide büyük bir çığır açılmış oldu ve pek çok ameliyat yapılmaya başlandı.Bugün anestezi uygulamaları, modern, etkin ve güvenilir olarak yapılıyor.
Ekol Hastanesi’nde anestezi ve reanimasyon uygulamaları,uzman doktorlar ve teknisyenler tarafından, en güvenilir teçhizat ve ilaçlarla sağlanıyor. Anestezi uygulamaları,ameliyathanede anestezi uygulamaları, ameliyathanedışı anestezi uygulamaları (endoskopi, kolonoskopi, MRB,çekimleri, yatak başı ağrılı pansumanlar, biopsi gibi küçük müdahaleler) ve yoğun bakım uygulamaları olarak üç ana başlıkta yapılıyor. Halk arasında basitçe narkoz olarak adlandırılan anestezi, geri dönüşümlü ve kontrollü olarak cerrahi veya hoş olmayan uyarılara karşı duyarsızlıkla birlikte kısmen veya tamamen
bilinçsizlik (uyku) durumudur.Bu durum optimal şartlarda uygun ekipmanlarla (anestezi cihazları ve monitörler) tarafımızdan anestezik ilaçlarla sağlanmaktadır.
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki yenidoğan bebeklerden ileri yaş hastalara kadar herkese anestezi verilebilmektedir. Doğal olarak her yaş gurubuna özgü uygulamalar farklı olabildiği gibi aynı yaş gurubunda da kilo ve yandaş hastalıkların mevcudiyeti ve işlemin süresi de kişiye özgü anestezi uygulamalarını gerektirmektedir. Bu amaçla anestezi uygulayacağımız tüm hastalarla öncesinde bir görüşme yaparak istenilen tetkiklerle birlikte kişiye uygun bir anestezi planı yapılıp hasta ve yakınları bilgilendirilmektedir.Bu görüşmenin bir amacı da kişide oluşacak heyecanı da gidermektir.
Hastalardan onamları (Hastaya konulan teşhis, uygulanacak tedavi ve oluşabilecek riskler açısından hastayı bilgilendirmek ve tıbbi işlem için hastanın rızasını almak) mutlaka alınmaktadır. Genel olarak bütün hastalardan işlemin yapılacağı gün boş mideyle gelmeleri,aşırı makyaj veya metal bulundurmamaları istenir.
ANESTEZİ VE REANİMASYON BİRİMİ
Anestezi uygulamalarımız basitçe :
- Genel anestezi (tam uyku hali)
- Sedasyon (yarı uyku hali)
- Bölgesel anestezi
- Lokal anestezidir.
Genel anestezi uygulamaları, çoğunlukla uyguladığımız ve halk arasında narkoz diye bilinen bir uygulamadır. Mecburi olarak (çocuklar, baş boyun ameliyatları, laparoskopik ameliyatlar ve uzun süren ameliyatlar vs.) uygulanabildiği gibi hasta ve/veya cerrahın isteği ile de tercih edilebilmektedir.Genel olarak damar yolundan verilerek başlanan genel anestezi uygulamaları, küçük yaş gurubunda maske ile ( balon şişirmek diye bilinir) verilmektedir. Daha sonra kontrollü olarak uygun aparatlarla gaz şeklinde anestezik ilaçlar idame ettirilir. İşlem sonlandığında anestezi de sonlandırılır.
Başta da belirttiğimiz gibi anestezi uygulamaları geri dönüşümlü ve kontrollüdür. Hastalar yaşına,ameliyatın süresine uygun olarak kısa bir süre ayılma odası denilen yerde bekletilip, tam bilinç hali geldikten sonra odasına gönderilir. Bu sürede yaşamsal faaliyetleri optimize edilip erken dönem ağrı tedavisine başlanılır. Çok sık olmamakla birlikte bulantı, boğaz yanması gibi yan etkiler
olabilir, genelde çok uzun sürmezler.
Bölgesel anestezi de, sadece işlem gören uzvun tamamı uyuşturulmakta, hasta işlem sırasında ağrı hissetmemektedir.Sadece ilgili sinire (periferik) veya bel bölgesinden iğneyle spinal veya epidural bölgeye (santral) ilaç verilerek yapılan bu uygulamalarda, bilinç açık olmakla beraber hastanın nahoş duygulardan arınması için damar yolundan sakinleştirici verilmektedir. İşlemin avantajı herhangi bir ayılma süresi gerektirmemesi ve yapılan uyuşukluğun ameliyat sonrası birkaç saat devam etmesiyle erken dönem ağrı duyulmamasının sağlanmasıdır. Nadiren 1-2 gün süren başağrısı olabilir. Halk
arasında cesaret iğnesi diye bilinen sedasyon (sakinleştici),küçük müdahalelerde ve ameliyathane dışı uygulamalarda (endoskopi, MR vs) tercih edilmektedir. Önemle belirtmek gerekir ki bu uygulamalarda da genel anestezi prensipleri (midenin boş olması gibi) esastır. Ayrıca ameliyathaneye çıkacak hastalarımıza heyecanı yatıştırmak içinde verilmektedir.(Çocuklarda az miktar, oral yoldan verilir).
Lokal anestezide, sadece cerrahi uygulanacak deri çevresi uyuşturulmaktadır ve yine beraberinde sakinleştirici ilaç verilebilir. Bütün bu prensipler ayrı ayrı olarak kullanılabildiği gibi ameliyatın cinsine göre kombine edilebilirler. Özellikli vakalarda ameliyat sonrası dönemde damar yolundan veya epidural bölgeye takılan misina şeklinde kateter yardımıyla hastaya kontrollü anestezi (PCA=HKA)birkaç gün süreyle verilebilmektedir.Anesteziye bağlı komplikasyonlar; modern ilaçlar, cihazlar ve yakın hasta takipleriyle oldukça azalmış olup, hastanemizde dünya ortalamalarının çok altındadır. Halk arasında yaygın korkular genelde şehir efsanesinden öteye geçmemektedir.
Özetle anestezi, hastaları en ideal şartlarında ameliyata hazırlamak, ameliyatta ve sonrasında fiziksel kondüsyonlarının devamını sağlamakla görevli tıbbın bir anabilim dalıdır.Genel olarak damar yolundan verilerek başlanan genel anestezi uygulamaları, küçük yaş gurubunda maske ile (balon şişirmek diye bilinir) verilmektedir. Daha sonra kontrollü olarak uygun aparatlarla gaz şeklinde anestezik ilaçlar idame ettirilir.
Halk arasında cesaret iğnesi diye bilinen sedasyon (sakinleştici),küçük müdahalelerde ve ameliyathane dışı uygulamalarda (endoskopi,MR vs) tercih edilmektedir.Önemle belirtmek gerekirki bu uygulamalarda da genel anestezi prensipleri (midenin boş olması gibi)esastır.