Erken Teşhis İçin Check-Up'ın Önemi

Modern tıp, hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alarak kişinin sağlıklı kalmasını sağlamayı amaçlar. Bu nedenle hiçbir şikayeti olmasa da her insanın belirli periyotlarla doktora başvurarak genel sağlık kontrolünden geçmesi gerekir. 

Bu periyotlar yaşa ve kişinin genel durumuna göre değişebilir.

 

Sağlık sorunu olmayan bir kişinin olası hastalıklarının erken dönemde tespit edilmesini ve önlem alınmasını amaçlayan; yaş, kalıtsal yapı ve çevresel faktörler dikkate alınarak yapılan sağlık taraması, check up olarak tanımlanır.

 

Check-Up  Neden Yaptırmalısınız ?

 

Check-up, oluşabilecek hastalıklar için risk faktörlerini belirlemek ve mevcut bir hastalık varsa erken teşhisi sağlayabilmek amacıyla yapılır. 

Koroner arter hastalıkları, kanser gibi çağın pek çok hastalığının erken ve doğru tanısı, yaşam süresi ve kalitesinin artması açısından son derece önemlidir. Ayrıca hiçbir belirti vermeden ve hastada hiçbir şikayete neden olmadan yıllarca sinsice seyreden, beyin, kalp, böbrekler gibi hayati organlara da zarar veren hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve diyabet gibi hastalıklarda da erken teşhisin ve düzenli tedavinin önemi büyüktür. 

Karaciğer hastalığı, meme, rahim, kalın bağırsak, mesane ve prostat gibi sık görülen bazı kanserlerin de erken teşhisi hayati önem taşımaktadır.İleri evrelerde tedavisi zorlaşan sağlık sorunları; hasta ve ailesi için yıpratıcı bir sürece yol açar. Özellikle aile öyküsü olan kişilerde yılda bir kez yapılan sağlık taraması ile erken teşhis ve ardından planlanan tedavi, hayat kurtarıcı olabilir.

 

Ne zaman yaptırmalısınız ?

 

Erişkin yaşlardan itibaren, herhangi bir şikayet ya da endişe olmasa bile yılda 1 kez sağlık kontrolünden geçmek yararlıdır.

 

Check-up neleri kapsar ?

 

Check-up sırasında hastanın sadece  laboratuvar testlerine bakılıp değerlendirilmez, check up öncesinde hastayla yapılan görüşmeler ile daha sağlıklı değerlendirmeler yapılabilir. 

Check-up, doktorun hasta ile yaptığı görüşme, laboratuvar ve radyolojik tetkikleri doğrultusunda yapılan bir değerlendirmedir. Yaşam, beslenme tarzı, alışkanlıkları ve ailevi riskler göz önünde bulundurarak hastanın sağlık durumu değerlendirilir.

Check-up nasıl yapılır? Süreci nedir? 

Check-up’tan sorumlu doktor, hastanın kullandığı ilaçlar ve daha  önce geçirdiği hastalıklar konusunda sorular sorar. Bu doğrultuda check-up’ın kapsamı belirlenir, kişinin check-up’a gelmeden kullanması veya kesmesi gereken ilaçlar varsa doktor tarafından bilgilendirme yapılır.

Randevu günü aç olarak (8-10 saat arası bir açlıkla) check-up merkezine gelindiği zaman kan ve idrar tahlilleri alınır, kalp elektrosu (EKG), akciğer filmi, batın ultrasonu gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Kişinin yaşı ve cinsiyetine göre mamografi, PSA testi gibi tetkikler gerçekleştirilir, 50 yaş üstündeki hastalar için  endoskopik tetkikler planlanabilir. 

Check-up süresi  paketler içeriğine göre farklılık gösterebilir. Sonuçlar, check-up paket içeriğindeki tetkiklere bağlı olarak aynı gün içerisinde ve / veya takip eden günlerde hazır olur.Check-Up’a hazırlık

Check-up’ta uygulanacak tetkiklerin bazıları ön hazırlık gerektirebilir. Bu konuda yapılacak bilgilendirmelere uyarak hastaneye gitmek, işlemlerin hızlı yürümesini, tetkikler arasında bekleme süresinin kısalmasını ve tetkiklerin en doğru şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır.

Laboratuvar testleri için, kan almadan önce, yaklaşık 12-14 saat açlık gerekir. Su içilebilir, fakat sigara, şeker, sakız ve kafein içeren gıdalar kullanılmamalıdır.  

Randevudan bir gün önce alkol alınmaması ve akşam yemeğinde hafif gıdalar tüketilmesi gerekir.

Program içeriğinde batın (Abdomen) ultrasonu bulunuyorsa, aç olmak ve mesanenin dolu olması (idrar yapma isteği olması) gerekir. Bu nedenle işlemlerin yapılacağı gün, check-up yetkililerinin yönlendirmesi doğrultusunda, uygun zamanda su içmeye başlanmalı, tetkike kadar idrara çıkılmamalıdır.

Sürekli kullanılan ilaçların alımına devam edilebilir, ancak bu konuda hekim bilgilendirilmelidir.Hasta, check-up yaptırmaya giderken, varsa eski test sonuçlarını yanına almalıdır.

 

Radyolojik İncelemeler 

 

Radyolojik incelemeler, akciğer grafisi bronşit, bronşiolit v.b. gibi akciğer hastalıkları, zatürre, verem, akciğer tümörü ve yara gibi durumların teşhisine yardımcı görüntüleme yöntemidir. Kalp ve solunum sisteminin ön değerlendirmesinde kullanılır.Mamografi ve meme ultrasonografisi, memede hastalık, kist ve tümörlerin teşhisinde kullanılan yöntemdir. Meme kanserinin erken tanısında kullanılır.

Tüm batın ultrasonu, karaciğer, safra kesesi, safra kanalı, üriner sistem, mesane, yumurtalıklar, böbrekler gibi iç organları görüntüleme ve rahatsızlık durumlarında teşhis için kullanılır.Tiroid ultrasonu, boynun ön tarafında bulunan tiroid bezinin boyutlarındaki değişimi, nodül vb. oluşumları tetkik etmek amaçlı yöntemdir.

ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP