Horlama ve Uyku Apnesinin Belirtisi ve Tedavisi
Horlama gerek aile içinde,gerek toplumda daha önemlisi kişinin genel sağlığı açısından önemli bir sağlık sorunudur.Eşlerin uyku düzenini bozması yatak odalarının ayrılması ne kadar önemli ise kişinin sağlığına yaptığı önemli olumsuzluklar yaşam standartlarını bozmasının yanında çoğu zaman iş hayatındaki verim eksikliğinine sebep olabilmektedir.
Horlama pek çok nedenle ortaya çıkabilmektedir.Çocukluk çağında sıklıkla görülen büyümüş bademcik ve geniz eti önemli yer tutmaktadır.
Burun ve ağızdan normal solunumu etkileyen doğumsal sorunlar burun arka bölgesi tıkanıklıkları veya bebeklerde görülebilen yumuşak gırtlak kıkırdakları tıkayıcı etki gösterebilmektedir. Eriskinlerde ise üst hava yolları denen burun ucundan akciğerlere kadar olan bölge ve ağız içi etraflıca araştırmayı gerektirmektedir.Burun içi kıkırdak ve kemik eğriliklerinin dışında normal burun etlerinin genişlemesi tıkanmaya yol açabilmektedir.Allerjik nezle, müzmin sinüzitler de bu bölgede önemlidir ayrıca burun içinde sinüzitler sonu gelişen polipler ve özellikle genize yerleşen kitlelerde tıkanıklıkta önemli bir yer alırlar.Ağız ve boğaz bölgesindeki tıkanmaya sebep olan durumlar da araştırılmalıdır.Büyümüş dil,dilin geriye kayması büyük bademcikler,yumuşak damağın ve küçük dilin sarkması tıkanmaya ve horlamaya sebep olurlar.Gırtlak ve cevresi de araştırılmalıdır.Gırtlak üst kapak kıkırdağının dik değilde arkaya yatık durması gözden kaçan önemli bir durumdur.Ses tellerinin tam açılmasını bozan bazı özel durumlarda horlamaya sebep olabilmektedir.Gelişim hatası olarak değerlendirilen üst ve alt çenenin geride olması işin başka bir yönüdür Bu bölgenin kemik yapısının ise Diş Fakülteleri çene cerrahisi ile beraber tetkikini gerektirir zira bu durumlarda hava yolu ciddi bir şekilde solunumu engeller. Horlamanın yanında solunumun uyku sırasında 10 saniye durması ve bunun birçok defa tekrarlaması ile karakterize Uyku Apnesi denen diğer bir durumda sağlık açısından çok önemlidir. Horlamanın sayılan bu bölgelerden geldiği veya beyinsel bir sorun olup olmadığı ise hem KBB hemde Nöroloji bilim dalı ile müşterek çalışmayı gerektirir.
Horlama ve uyku apnesinde yukarda sayılan bölgelerin tetkiki sonu kişi uyku laboratuarında 1 gece takip edilir alınan bilgiler muayene bulguları ile beraber değerlendirilir.Hastanın kilo sorunu,horlamaya zemin hazırlayan diğer önemli bir durumdur. Horlama tedavisinde bu sayılan bölgeler incelenmesinden sonra eğer hastada aşırı kilo varsa bu konu ilgili birimlerle çözülmeye çalışılır,hastanın kişisel uyku videoları ayrıca temin edilir.Uyku sırasında horlamanın şiddeti,apne yani uyku sırasında solunumun durması ,yan veya sırtüstü yatışının belirlenmesi, yatak ve yastığın durumu ve uyku sırasında huzursuzluk gibi bilgilerde bu videolardan takip edilir.
Tedavi nedene göre yapılır. Cerrahi öncesi uyku maskeleri önerilsede hasta çoğu zaman bu maskelerden rahatsızlık duyduğunu belirtmektedir ama bazı hastalarda da iyi bir uyum göstermektedir.Yalnızca burun ucuna yerleştirilen ve burun kanatlarını açan bazı cihazlar etkili olamamaktadır.Alt çeneyi öne alan veya dilin geriye kaçmasını önleyen ağız içi protezlerde zaman zaman kullanılabilmektedir.Cerrahi ise büyük rahatlık sağlamaktadır. Tıkayıcı bölgelerin açılması yumuşak damağın değişik cerrahi tekniklerle yukarı öne çekilmesi, gerdirilmesi ve uzamış küçük dilin kısaltılması,Laser ve Radyofrekans uygulamaları, dil kökü cerrahisi veya arkaya yatık gırtlak kıkırdağına kısmi cerrahi müdahaleleri fevkalade rahatlık sağlamaktadır.Tüm Dünyada horlama tedavisinin başarı şansı yüde 79 dur bugün için bu sonucuda hatırlamak yerinde olur. Alt ve üst çenenin gerektiğinde yer değiştirme müdahalesi tedavi sırasında en son uygulanan cerrahilerdir. Bu şekilde yapılacak dikkatli bir inceleme ve en uygun tedaviyi saptamak ve uygulamak oldukça iyi bir sonuç sağlamaktadır.