Tüketilen gıdanın mideyi rahatsız edip gerektiği gibi sindirilemediği durumlara gıda intoleransı denir. Genellikle belirtileri midede yanma hissi, gaz, kramp, şişkinlik, baş ağrısıdır.
Gıda alerjisi ise bağışıklık sisteminin gıda içeriğini zararlı algılayıp savunmaya geçmesiyle ortaya çıkar. Yalnızca mide değil tüm vücut etkilenebilir. Belirtilerden bazıları; isilik, kurdeşen ya da kaşıntılı deri, nefes almakta güçlük, göğüs ağrısı şeklindedir. Gıda alerjileri daha hızlı gelişir, dolayısıyla kişiler bunu rahatça fark edebilirler. Ancak gıda intoleransı daha yavaş geliştiğinden kişilerin tükettikleri içerisinden hangi besine karşı duyarlılıklarının olduğunu anlamaları güçleşir.
Gıda Alerjisi:
-Aniden belirir.
-Az miktarda gıda tetikleyebilir.
-Gıdayı her tükettiğinizde oluşur.
-Hayati tehlike oluşturabilir
Gıda İntoleransı:
-Etkilerinin belirmesi zaman alabilir.
-Gıda miktarı ile doğru orantılı değildir.
-Aynı gıdayı sıklıkla tüketince oluşabilir.
-Hayati tehlike oluşturmaz.
Alerji ve intolerans durumlarını nasıl ayırt edebiliriz?
Vücudunuza faydalı olduğunu düşündüğünüz gıdaların etkisinin her metabolizmaya göre farklılıklar göstermesine bağlı olarak, ne kadar diyet yapsanız da spor ile destekleseniz de veremediğiniz kilo, atamadığınız ödem, kurtulamadığınız migren ve daha birçok rahatsızlığınızın sebebi gıda intoleransı olabilir. Besin intoleransının kronik yorgunluk sendromu, ciltte geçmeyen çeşitli döküntüler, eklem ağrıları, bağırsak ve mide problemleri, kilo problemleri gibi semptomları vardır. Bu semptomlara sebep olan başka hastalıkların varlığı öncelikle tespit edilmelidir. Bireylerde tespit edilen besin intoleransının sonrasında ise mutlaka diyetisyen tarafından kişiye özgü, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Laktoz intoleransı, dünyada en yaygın görülen gıda intoleransı çeşididir. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 70’i süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra rahatsızlık duyuyor.
Sindirilemeyen laktoz kalın bağırsaklara geçer ve orada bakteriler tarafından fermente olur. Bu da gaz, şişkinlik, kramp, mide bulantısı, ishal ve çocuklarda kilo kaybına neden olabilir. Eğer laktoz intoleransınız varsa diyetinizdeki laktoz kaynaklarını azaltmanız gerekir. Belirtiler alınan laktozun miktarına göre değişebilir. Ancak laktoz intoleransı süt alerjisi değildir. İnek sütüne alerjisi olanlar diğer hayvanların sütünü sorunsuz tüketirken, laktoz bütün hayvan sütlerinin içinde kendiliğinden var olduğu için laktoz intoleransı olanlar hiçbir hayvan sütünü tüketemezler.
NELER YAPABİLİRSİNİZ?
• Kayıtlarınıza ve şikayetlerinize bakın ve size rahatsızlık veren yiyecekleri diyetinizden çıkarın. • Laktoz içeren yiyecek ve içecekleri küçük miktarlarda ve yavaş yavaş tüketin. Düşük laktoz içeren peynir, yoğurt ve puding küçük porsiyonlarla tüketilebilir. • Bazı ilaçlar laktoz içerebilir. Çok düşük miktarlarda laktoza karşı bile duyarlıysanız ilaç alırken doktorunuza danışın. Bazı insanlarda laktoz intoleransı olmasına karşın etkilerinin gözlenmediği biliniyor. Bağırsakta sürekli sindirim şikayeti yaşayan bireylerin tükettikleri besinleri iyi analiz etmeleri gerekir. Eğer süt ve süt ürünleri tüketildiğinde sürekli olarak problem yaşıyorlarsa, en kısa zamanda doktor ve diyetisyen ekibi ile birlikte çalışmaları gerekiyor.
Gıda alerjileri daha hızlı gelişir, dolayısıyla kişiler bunu rahatça fark edebilirler. Ancak gıda intoleransı daha yavaş geliştiğinden kişilerin tükettikleri içerisinden hangi besine karşı duyarlılıklarının olduğunu anlamaları güçleşir.