Menisküs Yırtığı Neden Olur?

Menisküsler, diz ekleminin içinde yer alan kıkırdak benzeri yapılardır. Dizde iç ve dış olmak üzere iki adet menisküs bulunur. Menisküsler dize gelen yüklerin taşınması ve aktarılmasında çok önemlidirler.

 

Menisküsler eklem yüzlerinin uyumluluğunu artırırlar ve eklem sıvısının eklem içi dolaşımına katkıda bulunurlar.

Menisküsler olmadığında, diz eklemine gelen yükler doğrudan eklem kıkırdağına binerek, erken aşınmaya yol açarlar. Bu yüzden menisküslerin korunması çok önemlidir.

 

ORTOPEDİ ve TRAVMATOLOJİ KLİNİĞİ

 

Gençlerde menisküs yırtığı, genellikle sabit ayak üzerinde dönme hareketi sırasında ve özellikle futbol, basketbol, kayak gibi sporlarda oluşur. 

 

Yaşlandıkça menisküsler sağlamlık ve esnekliklerini kaybederler, basit bir çömelme ile bile yırtılabilir. 

Yırtılan menisküse bağlı olarak ağrı dizin iç ya da dış kısmında daha fazla hissedilir. Genellikle eklemde şişlik oluşur. Sıklıkla yırtılan menisküs bölgesinde noktasal olarak hissedilen; ani dönüşlerde, çömelmede ve merdiven inip-çıkışlarda ortaya çıkan ağrıdır.

 

Şiddetli yaralanmalarda çapraz ya da yan bağların kopmaları da eşlik edebilir. Eklemin arasına giren menisküs parçaları, dizde takılma, kilitlenme ve ses gelmesi gibi belirtilere yol açabilir.

 

 

Menisküs yırtığı onarılmaya çalışılır ve eğer onarılamayacak bir yırtıksa yırtık olan kısım temizlenir. Bu işlem sırasında sadece yırtık olan kısım çıkartılarak Menisküs yırtığının tedavisi Menisküs yırtıklarının tedavisi, gençlerde çoğunlukla cerrahi olarak yapılır.

 

Tam kat olmayan bazı küçük yırtıklar dışında menisküslerin kendiliğinden iyileşme potansiyeli yoktur.

Menisküsün geriye kalan sağlam kısmı korunmaya çalışılır ve sonrasında kısa sürede normal yaşam ve spora dönmek mümkündür.

Hastanın yaralanmanın oluşunu anlatması ve detaylı muayene sonrasında menisküs yırtığı tanısı büyük ölçüde konabilir. Menisküs yırtıklarının tanısının doğrulanmasında en hassas ve güvenilir yöntem, Manyetik Rezonans Görüntülemedir (MRG).MRG’nin, yüzde 95’in üzerinde doğruluk oranı vardır.

 

Kemik yapılara ait problemlerin belirlenmesi için röntgen çekilmesi gerekebilir. Ancak tedaviye karar vermede tek belirleyici MRG değildir. Özellikle daha önceden menisküs yaralanması için cerrahi tedavi uygulanmış hastalarda hata oranı çok artar ve daha ileri tanı yöntemlerine gerek olabilir. Bu durumlarda artroskopi ile tanı doğrulanır.

ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP