Okul çağındaki çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, onların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmelerinin temelini oluşturur.
Sağlıklı beslenme konusunda en büyük görev anne ve babaya düşmektedir. Çünkü çocuğun gözünde ilk rol modeli anne ve babadır.
Evdeki yemek seçimlerinden tutun, gıda alımının dengeli oluşuna kadar her şey sizin oluşturduğunuz düzen ile başlayıp, devam edecektir.
Çocuklar Duyduklarını Değil, Gördüklerini Yaparlar!
Kahvaltı hem büyüme-gelişme hem de okul başarısı için çok önemlidir. Kahvaltı alışkanlığı olmayan bir ailenin çocuğuna bunu alıştırması daha zor olacaktır. Sabahları hep birlikte kahvaltı edilmelidir. Kahvaltısız güne başlanmamalıdır. Kahvaltı edemeyen, alışkanlık haline getirememiş olan çocuklar için süt veya taze sıkılmış meyve suyu bile birer seçenek olabilir.
6-12 yaş aralığı çocuklar için büyüme gelişmenin en hızlı olduğu dönemdir.
Her yıl ortalama 5 cm boyları uzarken, 2 kg ağırlık artışı gözlenir. Bu dönem de okul çağına denk gelmektedir. Kızlar için büyüme gelişmenin en hızlı olduğu yaş aralığı 10 - 14 iken erkeklerde 12 - 16’dır.
Büyümenin devam ettiği bu yaşlarda gıda alımının yetersizliği fiziksel büyümesini gerilettiği gibi zihinsel gelişim de sorunlar yaratacaktır.
Okul çağındaki çocuklara özel pratik kahvaltı seçenekleri:
-
Peynir ile Yapılmış Tost, Taze Sıkılmış Meyve Suyu,
-
Menemen veya Peynirli Omlet, Süt
-
Ev Yapımı Reçel, Peynir, Tam Buğday Unundan Krep
-
Süt Içine Bal Veya Pekmez,
-
Evde hazırlanmış zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt veya ayran, tam tahıllı ekmek veya bulgur pilavı
-
Tam tahıllı ekmek arası peynir, evde hazırlanmış köfte, tavuk yanında ayran
-
Evde hazırlanmış az yağlı bol peynirli
-
Sebzeli börek veya makarna, yoğurt veya ayran, çiğ sebze uygun alternatifler olacaktır.
Peki Ara Öğün Olarak Neler Tüketmeli?
Atıştırmalık olarak sunulan paketli market ürünleri katkı maddesi ve boya maddeleri içeriyor. Alerjik reaksiyonların yanı sıra, uzun vadede kalp ve damar, diyabet, mide ve bağırsak hastalıklarına neden olabiliyor. Evde yapılmış az yağlı peynirli poğaça veya börek ya da pekmez, marmelat ile hazırlanmış şekersiz meyveli kek ve poğaçalar haftada bir ana öğün olarak sağlıklı tercih olacaktır. Yine aynı şekilde evde hazırlayacağınız yulaf, kuru meyve ve yağlı tohumlar ile yapılan granolalar ara öğünde keyifli bir atıştırmalık olacaktır.