Romatizma, insanların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve hareket sistemini etkileyen bir dizi hastalığı ifade eden geniş bir terimdir. Romatizma çeşitleri arasında eklem iltihapları, kas ağrıları, omurga rahatsızlıkları ve dejeneratif eklemler gibi farklı türler bulunur. Özellikle bacaklarda romatizma kişinin günlük aktivitelerini kısıtlayarak yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltır.
Romatizma, modern tıp ve alternatif tedavi yöntemleriyle tedavi edilir. Tedavi yöntemleri arasında romatizma ilaçları, fiziksel terapi, sıcak ve soğuk uygulamalar, bitkisel yöntemler, beslenme ve diyet değişikliklerinin yanında egzersiz programları yer alır.
Romatizma tedavisi genellikle semptomların hafifletilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasını sağlamak amacıyla yapılır. Bu bağlamda makalemizde, romatizmaya iyi gelen çeşitli tedavi yöntemleri ve yaşam tarzı değişikliklerine yer vereceğiz.
Romatizma Belirtileri
Romatizma, farklı tipte hastalıkları ifade eden geniş bir terim olduğundan, belirtiler değişiklik gösterir. Romatizma belirtileri, hastalığın tipine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Romatizma, erken teşhis ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Genel olarak romatizmanın belirtilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Eklem Ağrısı
- Eklem Şişliği
- Eklem Sertliği
- Halsizlik ve Yorgunluk
- Kas Ağrıları
- Cilt Değişiklikleri
- Ateş
- İştah Azalması
- Şişmiş Lenf Nodları
Romatizmaya Ne İyi Gelir?
Romatizma, eklem romatizması ve iltihaplı romatizma olmak üzere ikiye ayrılır. Bu doğrultuda da tedavi romatizmanın türüne, hastanın yaşına ve sağlık geçmişine uygun olarak yapılır. Ancak hafif ve az ağrılı romatizmalar da evde alternatif yöntemler uygulanarak hastanın yaşam kalitesi artırılır. Bu bağlamda romatizma tedavisi için uygulanacak alternatif yöntemleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
1. Yoga ve Egzersiz
Yoga, esneme, nefes alma ve meditasyon tekniklerinin bir kombinasyonunu içerir. Romatizma semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek esnekliği artırır. Aynı zamanda düzenli egzersiz yapmak romatizmanın neden olduğu ağrıları azaltarak yaşam kalitesini yükseltir.
2. Sıcak ve Soğuk Uygulamalar
Sıcak ve soğuk uygulamalar, romatizmanın neden olduğu ağrı ve şişmeyi azaltmak için kullanılır. Isıtılmış havlu veya sıcak su şişesi gibi sıcak uygulamalar, kasları gevşetmeye ve kan akışını artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda soğuk uygulamalar (örneğin buz torbası) ise şişmeyi azaltma ve ağrıyı dindirmede etkilidir.
3. Akupunktur Yöntemi
Çin tıbbından türetilen akupunktur, ince iğnelerin vücuttaki belirli noktalara batırılmasıyla gerçekleştirilir. Romatizma tedavisinde akupunkturun, ağrıları hafifletmeye, vücuttaki enerji akışını düzenlemeye ve gevşemeye yardımcı olabileceği düşünülür.
4. D Vitamini İçeren Besinler
D vitamini, kemik sağlığını destekler ve romatizma hastalarının genellikle kemik sağlığına özel önem vermesi gerekir. Ayrıca, D vitamini bağışıklık sistemini düzenler. Güneş ışığından sentezlenen D vitamini ayrıca somon, sardalya, yumurta sarısı gibi besinlerde bulunur.
5. Zerdeçal ve Zencefil
Zerdeçal ve zencefil romatizma semptomlarını hafifletmeye yardımcıdır. Zerdeçal baharatını yemeklere ekleyerek ya da çay olarak tüketmeniz tavsiye edilir.
6. Hint Defnesi
Hint defnesi, özellikle eklem ağrıları ve iltihaplanmaları tedavi etmek için geleneksel Hint tıbbında kullanılan bir bitkidir. Romatizma tedavisinde de bitkisel yöntem olarak uygulanır.
7. Kudret Narı
Kudret narı, osteoartrit ve romatoid artrit semptomlarını hafifletmek için geleneksel olarak kullanılan bir bitkidir. Kapsül, tablet veya ekstresini takviye olarak kullanmanız tavsiye edilir.
8. Keten Tohumu
Keten tohumu, omega-3 yağ asitleri içerir. İltihaplanma sürecini düzenlemeye yardımcı olur. Keten tohumu yağını yemeklere ekleyerek veya takviye olarak alarak kullanabilirsiniz.
9. Kolajen
Kolajen, bağ dokusunun temel yapı taşı olan bir protein türüdür. Kemikler, eklem kıkırdakları, tendonlar, bağlar ve deri gibi vücuttaki pek çok dokuda bulunur. Romatizma hastalarında eklem ağrısı, kıkırdak hasarı ve bağ doku sorunları gibi durumlar sık görülür. Kolajen desteği romatizma semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olur.
10. C Vitamini İçeren Yiyecekler
C vitamini, antioksidan özelliklere sahiptir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcıdır. Romatizmal hastalıkların birçoğu otoimmün kaynaklıdır ve bağışıklık sistemini düzenlemek önemlidir. Turunçgiller, çilek, biber gibi meyve ve sebzelerde C vitamini bulunur
11. Balık Yağı
Omega-3 yağ asitleriyle zengin balık yağı romatizmalı hastaların bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcıdır. Romatizma, eklem iltihabı ve ağrılar gibi semptomlarla ilişkilidir. Balık yağı bu semptomların azaltılmasına katkıda bulunur.
Romatizma Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri
Romatizma şiddetli ve ağrılı olduğunda tıbbi müdahale gereklidir. Tıbbi müdahale bazı ilaç, losyon ve kremlerin kullanılmasının yanı sıra cerrahi işlemler olabilir. Romatizma ameliyatları eklemlerin ciddi hasar görmesi durumunda yapılan uygulamalardır. Romatizma ameliyatı eklemlerin düzeltilmesinin yanı sıra romatoid artrit gibi durumlarda değiştirilmesini de kapsar. Romatoid artrit ameliyatları genellikle kalça ve dizde olan romatizmayı tedaviyi etmek için uygulanır. Romatizma ameliyatından sonra hastanın tam iyileşme sağlayabilmesi için fizik tedavi programına dahil edilmesi sağlanır.
Romatizma İlaçları
Romatizma ilaçları genellikle hastanın yaşam konforunu yükseltmek ve ağrıyı hafifletmek için önerilirler. Bu ilaçlar aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de kullanılır. Romatizma ilaçları çoğunlukla kortizon içerir. Bu nedenle hastanın ilaç tedavisi sırasında beslenmesine ve kilo alımına dikkat etmesi çok önemlidir. Romatizma ilaçları hem hap hem de iğne şeklinde olabilir. Ayrıca krem ve losyonlarda romatizmadan kaynaklanan ağrıları azaltmaya yardımcı ilaçlardır.
Romatizma Tedavisinde Vitamin ve Mineraller
Romatizma tedavisinde, bazı vitaminler ve minerallerin rolü vardır. Bu vitamin ve mineralleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
1. D Vitamini
D vitamini, kemik sağlığı için önemlidir. Romatizma hastalıklarında kemiklerde zayıflama ve osteoporoz riski artırır. Bu nedenle D vitamini eksikliği bu durumu daha da kötüleştirir. D vitamini takviyeleri almak, kemik sağlığını korumaya yardımcıdır.
2. Omega-3
Omega-3 takviyeleri, iltihaplanma ve eklem sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülen anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Romatizmal hastalıklarda, omega-3 yağ asitleri almak, semptomların hafiflemesine yardımcıdır.
3. Kalsiyum
Kalsiyum, kemik sağlığı için önemlidir. Romatizma hastalıklarında kemiklerin etkilendiği durumlarda kullanılır. Kalsiyum takviyesi, kemik kaybını önlemeye ve kemiklerin güçlenmesine yardımcıdır.
4. B Vitaminleri
Bazı B vitaminleri, sinir sistemi sağlığı ve enerji üretimi için önemlidir. Romatizma hastalıklarında, vücuttaki stresi ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olurlar. B vitaminleri, beslenme yoluyla alınabileceği gibi multivitamin takviyeleri olarak da kullanılır.
5. C Vitamini
C vitamini, antioksidan özelliklere sahiptir. Bağışıklık sistemi fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olur. Romatizma hastalıklarında, bağışıklık sisteminin dengelemesine ve inflamasyonu azaltmaya katkıda bulunur.
Romatizma Genetik Mi?
Romatizma hastalığı genetik faktörlere de bağlı ortaya çıkabilir. Genetik yatkınlık, belirli romatizmal hastalıkların gelişme riskini artırır. Ancak hastalığı kesin olarak tetikleyen genleri belirlemek zordur. Bunun yerine hastalığın erken teşhisi için eğer ailede romatizma öyküsü varsa romatizma testi yapılması önerilir. Bu sayede yaşam şekli değişiklikleri sağlanarak romatizma hastalığının ortaya çıkması engellenir.