Safra Kesesi Hastalıkları Teşhis ve Tedavisi
Safra, sindirime yardımcı olan karaciğer tarafından üretilen bir sıvıdır. Safra, safra kanallarından karaciğerden ince bağırsağın veya duodenumun ilk kısmına ve sonunda safra kanallarına oradan da karaciğere boşalır. Bu karmaşık sistemdeki herhangi bir kanal tıkanırsa bir dizi ciddi hastalık ortaya çıkabilir.
Olası safra hastalığı belirtileri
Her ne kadar semptomlar safra kanalı bozuklukları arasında farklılık gösterse de, bozuklukların çoğunda yaygın olan semptomlar şunlardır:
- Sarılık (cildin ve gözlerin beyazlarının sararması)
- Karın ağrısı, özellikle göğüs kafesinin altındaki karnın sağ üst tarafında
- Mide bulantısı ya da kusma
- Kilo kaybına neden olabilecek iştah kaybı
- Yorgunluk
- Ateş veya titreme
- Kaşıntı
- Açık kahverengi idrar
- Yağlı veya kil renkli dışkı
Tedavi
İlaçlar/Antibiyotikler : Hastalar karaciğerden safra akışını arttırmak için ilaçlarla tedavi edilir ve enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler kullanılır.
Hepatoportoenterostomi : Safra kanalları tıkandığında safrayı karaciğerden boşaltmak için yapılan cerrahi yöntemdir.
Endoskopik retrograd kolianjiyopankreatografi (ERCP): Bu prosedür safra kanalından safra taşlarını tanımlamaya ve çıkarmaya yardımcı olabilir.
Kolesistektomi (Laparoskopik Cerrah) : Bu prosedür sırasında, cerrahlar hastanın göbek deliğinde bir kesi içine yerleştirilmiş ve üç ayrı açıklığı olan tek bir port üzerinden ameliyat ederler. Esnek port cerrahların aynı anda üç laparoskopik aleti kullanmasına izin verir. Bu ameliyat, görünür yara izi bırakabilen geleneksel laparoskopik ameliyatlara kıyasla görünmez veya zar zor görülebilir bir yara izi ile sonuçlanabilir. Ek olarak, tek insizyon laparoskopik cerrahi geçiren bazı hastalarda hastanede daha kısa süre kalmaktadır ve daha az ağrı kesici ilaç kullanılmaktadır.
Önleme
Safra kesesi taşlarına bağlı safra yolu hastalıkları, safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılmasıyla önlenebilir. Safra taşı oluşumu, dengeli bir diyet yiyerek, sağlıklı bir kiloyu koruyarak ve düzenli egzersiz yaparak da önlenebilir.