Ses Teli Hastalıkları
İki grup elastik kas dokusundan oluşan ses telleri sol tarafta soluk borusunun üstündeki ses kutusunda bulunur. Konuşmadığımız durumlarda nefes aldığımız bir havayolu yaratarak açık kalan kablolar, konuşurken ciğerlerimizden çıkardığımız hava ile titreşerek ses çıkarmamızı sağlar. Daha yüksek perdeli sesler için daha hızlı, daha düşük perdeli sesler için daha yavaş titreşirler.
Yaygın Ses Teli Hastalıkları Nelerdir?
Ses Teli Nodüllleri
Ses teli nodülleri genel olarak sesin kötü kullanılması ile ortaya çıkar. Ses tellerinin zarar görmesinin sebeplerinin kontrol altına alınmadığı durumlarda nodüller sertleşerek ses teli poliplerine dönüşebilir ve kalıcı hale gelebilirler. Genel olarak ses kısıklığı, seste çatallanma gibi şikayetler görülebilir.
Ses teli nodüllerinin oluşma sebepleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Sigara kullanımı
- Entübasyona bağlı (Ameliyattan sonra oluşan)
- Fazla alkol ve kafein tüketimi
- Stres
- Uzun süren enfeksiyonlar
- Sık sık boğaz temizleme refleksi Reflü
- Ses Teli Polipleri
Tıpkı ses teli nodüllerinde olduğu gibi sesin kötü kullanılması, kimyasal duman, sigara dumanı gibi sebeplerle ortaya çıkabilen ses teli polipleri, ses teli nodüllerinden farklı olarak daha fazla sıvı ile doludur.
İşyerinde zararlı kimyasala maruz kalan, yoğun olarak temizlik maddeleri kullanan, mide fıtığı ve reflü gibi rahatsızlıkları olan bireylerde görülme ihtimali yüksektir.
Larenjit
Larenjit Belirtileri Nelerdir?
Bir çok hasta tarafından göz ardı edilen ses kısıklığı larenjit (gırtlak iltihabının) başlıca belirtisidir. Bu ses kısıklığının sebebi enfeksiyona bağlı olarak oluşan ödemdir. Ses kısıklığına ek olarak öksürük ve yaygın boğaz ağrısı şikayetleri de baş göstermektedir.
Larenjit (Gırtlak İltihabı) Kimlerde Görülür?
Her yaş grubundan bireyde görülme ihtimali olan Larenjit (Gırtlak İltihabı) bir çok üst solunum yolu rahatsızlığında olduğu gibi sigara kullanan bireylerde daha sık görülmektedir. Larenjit (Gırtlak İltihabı) bulaşıcı mıdır? diye soracak olursanız diğer solunum yolları enfeksiyonları gibi bu hastalığın da bulaşıcı olabileceği söylenebilir.
Lazerle Polip ve Nodül Ameliyatları
Ses teli polip, nodül, kist rahatsızlıkları, uzman bir KBB doktoru tarafından uygulanan lazer ile mikro cerrahi yöntemiyle tedavi edilebilir. Lazer ile ses teli ameliyatı sonrasında hastalığın tekrarlama ihtimali vakaya göre farklılık gösterebilir. Ses tellerinin yanlış ve kötü kullanılmasıyla ortaya çıkan ses teli nodülü ve polibinin tekrar etmemesi için yanlış kullanımın son bulması gerekmektedir. Reflü gibi yapısal rahatsızlıklar ile ortaya çıkan ses teli rahatsızlıklarının giderilmesi için yapılan lazer ile ses teli ameliyatları sonrasında reflünün tedavi edilmesi ve reflüyü tetikleyen durumların engellenmesi önerilir.
Lazer ile Ses Teli Ameliyatları
Enfeksiyöz nedenlere bağlı gırtlak iltihabı olarak tanımlanabilen Larenjit, üst solunum yolları enfeksiyonlarının yaklaşık olarak %25’lik bir kısmında görülür.
Ses tonu uyuşmazlığı estetik ve psikolojik olarak bir çok kaygıya sebep olabilir. Alanında uzman bir KBB uzmanı tarafından gerçekleştirilen ses inceltme ve kalınlaştırma ameliyatları ile yaş, cinsiyet ve fiziksel yapı gibi kriterlere en uygun ses tonuna kavuşmak mümkündür. Ses tonunun çok kalın olmasından şikayetçi olan kadınlar ya da çok ince olmasından şikayet eden erkekler lazer ile ses teli ameliyatı olabilir. Uzun yıllar boyu sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan ses teli sorunlarının düzeltilmesi için de ses teli ameliyatına başvurulabilir.
Sesin güçsüz çıkması, konuşurken yaşanan çatallanma gibi problemler de ses teli ameliyatı ile çözülebilir. Ses teli ameliyatından sonra hastaların ses tellerine çok yüklenmemesi, yüksek sesle ve bağırarak konuşmaması önerilir.
Ses Teli Hastalıkları Risk Grupları
Vücudumuzdaki tüm dokular gibi ses telleri de gerilebilir ve zarar görebilir. Özellikle iletişim kurmak için yüksek sesle konuşmayı ve hatta bağırmayı gerektiren gürültülü ortamlarda çalışan kişiler risk altındadır.