Osteoporoza (kemik erimesi) bağlı omurga kırıklarının iğne ile tedavisi mümkün
Osteoporoz, kemik mikromimarisinde bozulma ve kemik mineral yoğunluğunda azalma ile giden sistemik bir iskelet hastalığıdır. Bu hastalık seyri sırasında kemik kırılganlığında belirgin artış olmaktadır. Sağlık konusunda en geniş istatistiksel bilgiye sahip olan Amerika’da, yılda 750 bin yeni omurga kırığı olmaktadır. Yine dünya için bu rakam yılda yaklaşık 4 milyon 700 bin yeni olgu anlamına gelmektedir. Bu kırıkların başlıca nedenleri travma, kanser yayılımı, osteoporoz olarak sıralanır. Omurga kırıklarının klinik bulguya neden olan başlıca patolojileri, yükseklik kaybı, şekil bozukluğu (skolyoz, kifoz), batın ve göğüs boşluğundaki yapıların kesilmesidir.
Bu olgularda izlenen en önemli klinik bulgu ağrı, bel veya sırta yayılan şiddetli ağrılar şeklinde olabildiği gibi, bası yaptığı omurga boyunca yayılan tarzda da izlenebilir. Bu olgularda ağrının getireceği en önemli problem hareket azalması ile yatağa bağlanma sonucu ortaya çıkan ölüm oranlarındaki artıştır. Yine ağrı nedeni ile hareketin azalması osteoporozu hızlandırıcı bir faktör olarak karşımıza çıkar. İğne ile kemik çimentosu, 6 haftalık ağrı kesici tedaviye rağmen dirençli ağrılı osteoporotik omurga kırığı olanlara, günlük yaşamsal aktivitede kısıtlılık olanlara, kırık seviyesine uyan ağrı çekenlere uygulanır. Klinikle uyumlu bir kırık var ise vertebroplasti için bir engel yoktur.
Uygulama mümkünse ameliyathane koşullarında, genel veya sıklıkla tercih edilen şekilde lokal anestezi altında, röntgen eşliğinde, tek taraflı veya iki taraflı olarak yapılmaktadır. Yapılan bu işlemle çöken kemik içine verilen sement (çimento) ile güçlenmekte ve yük geldiğinde (ayağa kalkma, oturma-kalkma, eğilme, ağır kaldırma gibi günlük yaşam aktiviteleri sırasında) çökmeyerek ağrı oluşmasını engellemektedir. Yine sementin sıvı halden katı hale geçmesi sırasında ortaya çıkan kimyasal reaksiyon yaklaşık 400 derecelik bir ısı çıkmasına sebep olmaktadır. Bu hem etraftaki küçük ağrı liflerini yakarak ağrıyı engellemekte hem de kanser hastalarında tümörlü dokuları yakarak tümör statik (durdurucu) etki sağlamaktadır.
HASTANEDE YATMAYA GEREK YOK
Hastalar yapılan bu işlemden hemen fayda görmekte, aynı gün ayağa kaldırılmakta ve çekilen kontrol filmlerinden sonra aynı gün taburcu edilmektedir. Genel olarak hastaların 1 ay kadar korse kullanılması önerilmektedir. Sonuç olarak “iğne ile kemik çimentosu (vertebroplasti)” özellikle bel ve sırt ağrısı belirgin olan osteoporoza bağlı kırıklı hastaların tedavisinde uygulanabilir bir tedavi yöntemi olarak yerini almıştır.