Kulak kireçlenmesi (Otoskleroz) ameliyatları,lazer teknolojisi kullanılarak
KULAK KİREÇLENMESİ VE BUNA BAĞLI İŞİTME KAYIPLARINDA CERRAHİ TEDAVİ
Kulak kireçlenmesine bağlı işitme kayıpları ikiye ayrılır. Birincisi kulak enfeksiyonu ve sonrasında gelişen kulak kireçlenmeleri, diğeri ise kulakta hiçbir enfeksiyon olmadan, daha çok genetik ve bünyesel temelli olan kulak kireçlenmeleridir. Her iki kireçlenme de tedavi edilmediği zaman işitme kaybı oluşturabilir.
Kireçlenmelerin tedavisi cerrahi operasyonlardır. Ancak daha da geciktirilirse, kalıcı işitme kaybı da oluşacağından ameliyatta alınan verim düşer.Enfeksiyona bağlı olarak gelişen kulak kireçlenmelerinde kulak zarında hasar da kalabilir.İçeride kireçler uzun zamanda birikerek kemikçiklerin hareketini bozar. Küçük kemikçiklerin hareketinin bozulması işitme kaybına yol açar. Orta kulak mukozası hasar görür. Biz buna tıbbi olarak timpanoskleroz diyoruz.
Tedavisi çoğunlukla cerrahidir. Bu cerrahi riskli bir operasyondur. Ameliyatın başarılı geçebilmesi için bir çok teknik ve bir çok cihaz gerekir.
Çoğunlukla genel anestezi altında yapılmakta ve bütün işlem iki taraf için 15-20 dakika civarında sürmektedir. Bu işlem esnasında ameliyat kesisi yapılmamaktadır Bu uygulama sonrası genelde hastalar aynı gün taburcu edilmektedir.Kısa etkili anestezi altında,balon hastanın Östaki tüpünü genişletmek için kullanılır.
Bir diğer kireçlenme rahatsızlığı da genetik ve bünyesel temelli olan kulak kireçlenmeleridir. Bu tür kireçlenmeler ise enfeksiyon olmadan kulakta genetik ve bünyesel tabanlı oluşan kireçlenmelerdir. Bu hastalığa tıbbi olarak otoskleroz adı verilir. Bu kireçleme kulak içindeki küçük kemikçikleri saran bir kireçlenmedir ve tedavisi cerrahidir. Bu hastalıkta da küçük ve kireçlenen tabanı açmak için yine gereğinde lazer kullanabiliyoruz. Lazer bize hastanın hem ameliyat sırasında hem de ameliyat sonrası dönemin konforlu olması ve ameliyat sonrası dönemde baş dönmesi gibi problemlerin azalmasında yardımcı olmaktadır.
*İşitme Sınırının Sağlam Olması Avantaj!
KİMLERDE UYGULANABİLİR?
Özellikle uçak yolculuklarında ya da su altı sporları sırasında ilaç desteğine rağmen orta kulak basıncının eşitlenememesine bağlı orta kulakta sıvı toplanması, enfeksiyon, kanama ya da ciddi ağrı problemleri yaşayan hastalar “balonla Östaki Borusu genişletme” işlemi için uygun adaylardır.