Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürük Nasıl Geçer?

Öksürük, solunum yollarında ortaya çıkan bir çeşit reflekstir. Birçok sebeple de ortaya çıkar. Genellikle soğuk algınlığı, grip, alerjiler veya bazı solunum yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar öksürüğe yol açar. Öksürük, genellikle vücudun bir savunma mekanizması olarak görülse de zamanla rahatsızlık vererek günlük aktiviteleri olumsuz etkiler.

Bu nedenle, öksürüğü hafifletmek ve geçirmek için etkili yöntemler arayışı önem kazanır. Bu bağlamda makalemizde, öksürüğe ne iyi gelir ve öksürüğü nasıl geçirebileceğiniz konusunda bazı bilgilere odaklanacağız.

İlk olarak, öksürüğün nedenleri ve çeşitlerine göz atarak, ardından doğal yöntemler ve evde uygulanabilecek pratik çözümler hakkında bilgi vereceğiz. Ayrıca öksürüğe iyi gelen bitki çayları ve tarifleri konusunda sizleri aydınlatacağız. Bunun yanı sıra öksürüğün ilaçla tedavi yöntemi de değineceğiz.

Öksürük Neden Olur?

Solunum yolları, burun, boğaz, ses telleri, bronşlar ve akciğerleri içeren geniş bir sistemdir. Öksürük, bu yolların zararlı maddelerden, yabancı partiküllerden, mukus birikiminden veya tahriş edici faktörlerden temizlenmesine yardımcı olan vücudun savunma mekanizmasıdır. Bu bağlamda öksürük solunum yollarındaki tahriş, enfeksiyon veya başka bir sağlık sorunu nedeniyle ortaya çıkar.

Solunum yolu enfeksiyonları, alerjiler, astım, reflü, sigara dumanı, kronik bronşit veya koah solunum yolu tümörleri ve tahrişler öksürüğe neden olur. Öksürük tedavisi için nedenlerinin doğru olarak teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü buna bağlı olarak öksürük doğal yöntemler ya da ilaçla tedavi edilir.  Özellikle antibiyotiğe rağmen geçmeyen öksürük için farklı testlerin yapılması ve uzman görüşünün alınması önemlidir.

Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Öksürüğe iyi gelecek tedavi yöntemlerinin belirlenmesi genellikle öksürüğün altında yatan nedenlerin doğru bir şekilde ortaya çıkarılmasıyla sağlanır. Hafif ve geçici öksürükler için genellikle evde uygulanabilecek yöntemler vardır. Uzun ve ciddi öksürükler için ise öncelikle bir sağlık uzmanına danışılarak gerekli ilaç tedavisine başlanılması gerekir.

Evde hafif öksürükleri genellikle bol su içerek, buhar inhalasyonu sağlayarak, bitki çayları ve doğal öksürük kesicileri uygulayarak, boğaz pastilleri ve öksürük giderici çorbalar içerek tedavi edebilirsiniz. Ancak, eğer öksürüğünüz şiddetli, ateş, nefes darlığı, kanlı balgam veya uzun süreli ise kesinlikle bir uzman doktora başvurmanız gerekir.

Öksürüğe İyi Gelen Bitki Çayları

Hafif ve geçici öksürükler için doğanın şifalı kaynağından yararlanabilir ve öksürüğün yol açtığı rahatsızlık hissini kısa sürede giderebilirsiniz. Bitki çayları öksürük tedavisinde alternatif yöntemlerdir. Hatta kolay ve pratik oldukları için öksürüğün ilerlemesini ve başka hastalıkların ortaya çıkmasını önleyebilirler.

Adaçayı

Adaçayı, anti-inflamatuar özelliklere sahip bir bitkidir. Bu nedenle öksürüğü hafifletmeye ve boğazı rahatlatmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra toksinleri vücuttan atmayı sağlar. Adaçayı aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar.

Nane Çayı

Nane solunum yollarını rahatlatmak, boğaz tahrişini gidermek ve nefesi açmak için oldukça etkili bir bitkidir. Nane bitkisini çay olarak tüketebileceğiniz gibi birkaç damla nane yağını suya damlatarak buhar banyosu yapabilirsiniz, solunum yollarını açarak öksürüğü azaltabilirsiniz.

Ihlamur Çayı

Ihlamur, solunum yolları enfeksiyonlarının hafif seyrinde öksürüğü yatıştırmaya ve boğazı rahatlatmaya yardımcı olur. Aynı zamanda öksürüğün yol açtığı vücut yorgunluğunun da giderilmesine yardımcı olur.

Papatya Çayı

Baharın müjdecisi papatyalar üst solunum yolları hastalıklarının tedavisinde de oldukça önemli rol oynarlar. Papatya, antienflamatuar özelliklere sahip bir bitkidir. Bu nedenle öksürüğü hafifletmeye yardımcı olur.

Zencefil Çayı

Zencefil çayı, öksürüğü ve boğaz ağrısını azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu nedenle öksürük tedavisinde çok sık kullanılır. Özellikle balgamlı öksürükleri tedavi etmede oldukça etkilidir.

Okaliptüs Çayı

Okaliptüs yaprakları, içerdikleri uçucu yağlar sayesinde öksürük ve solunum yolu rahatsızlıklarını tedavi etmede yardımcı olur.

Rezene Çayı

Rezene çayı, öksürüğü rahatlatmak ve solunum yollarını desteklemekte faydalı olan bitkisel bir çaydır. Rezene bitkisi, hoş kokulu ve tatlımsı tohumlarıyla bilinir ve antik çağlardan beri çeşitli sağlık sorunlarında kullanılmıştır. Özellikle öksürük, boğaz ağrısı ve bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle bilinir.

Kekik Çayı

Kekik, öksürüğe iyi gelen bitki çaylarından biridir. Kekik çayı, öksürüğü bastırmaya ve solunum yollarını rahatlatmaya yardımcı olabilecek antienflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir. Kekik bitkisi, özellikle öksürük, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde geleneksel olarak kullanılır.

Öksürüğe İyi Gelen Kekik Çayı Tarifi

Kekik bitkisi özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde oldukça yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Mitolojide Tanrıça Afrodit tarafından yaratıldığına inanılan bu bitki, “mutluluk ve ışık” anlamına gelen iki kelimenin bir araya getirilmesiyle adlandırılmıştır. Mutluluğun sonsuz şifacısı olan kekik hem mistik hem de tıbbi anlamıyla bir çok hastalığın tedavisinde tarihten günümüze kullanılmaktadır. Öksürük tedavisinde de oldukça yaygın kullanılan kekik çayını aşağıdaki tarifi uygulayarak evde basitçe yapabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 1 tatlı kaşığı kuru kekik veya 2-3 dal taze kekik
  • 1 su bardağı su

Yapılışı:

  1. Bir su bardağı suyu kaynatın.
  2. Kaynamış suyu bir bardağa dökün ve içine kekik ekleyin.
  3. Kekikle dolu bardağı kapatın ve demlenmesi için 5-10 dakika bekletin.
  4. Ardından, kekiği süzerek çayınızı hazırlayın.

Kekik çayını bal ve limon ekleyerek tadını iyileştirebilirsiniz. Bal, çayın tatlandırılmasına yardımcı olurken, limon ise C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

Öksürüğe İyi Gelen Çorbalar

Özellikle soğuk havalarda çorba çeşitleri öksürük için önleyici aynı zamanda tedavi edicidir. Bu noktada da çorba öksürük tedavisinde oldukça sık bir şekilde kullanılır. Çorbaları evde basit bir yöntemle hazırlayabilir ve özellikle hafif öksürükleri tedavi edebilirsiniz.

  • Tavuk Suyu Çorbası: Tavuk suyu, boğazı rahatlatır ve vücudu besler. Ayrıca antienflamatuar özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Sebzeli Çorba: Havuç, patates, kabak gibi sebzelerle yapılan sebzeli çorbalar, içerdikleri vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini destekler
  • Bal ve Limonlu Çorba: Bal ve limonlu çorba, öksürüğü hafifletmek için doğal bir seçenektir. Balın yumuşatıcı etkisi vardır ve limon C vitamini içerir. Böylece bağışıklık sistemini desteklenir.
  • Naneli Yeşil Mercimek Çorbası: Nane, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı bir bitkidir. Bunun yanında yeşil mercimek de besleyici bir kaynaktır.
  • Zencefilli Havuç Çorbası: Zencefilin antienflamatuar özellikleri vardır. Bu sayede boğaz ağrısını azaltır. Havuç da içerdiği A vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler.

Zencefilli Havuç Çorbası Tarifi

Zencefilli havuç çorbası, öksürüğü hafifletmek ve bağışıklık sistemini desteklemek için harika bir seçenektir. Bu besleyici çorbayı öksürük dönemlerinizde ve soğuk kış günlerinde keyifle tüketebilirsiniz.

Malzemeler:

  • 4 büyük havuç, soyulmuş ve doğranmış
  • 1 büyük soğan, doğranmış
  • 2 diş sarımsak, ezilmiş
  • 1 yemek kaşığı taze rendelenmiş zencefil
  • 4 su bardağı sebze suyu veya tavuk suyu
  • 1 su bardağı hindistan cevizi sütü veya süt (isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
  • Tuz ve karabiber (zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
  • İsteğe bağlı garnitür: taze nane yaprakları, kızılcık veya limon dilimleri

Yapılışı:

  1. Bir tencereye zeytinyağı veya tereyağı ekleyin ve orta ateşte ısıtın. Soğanları ekleyin ve şeffaf olana kadar kavurun.
  2. Sarımsak ve zencefili ekleyin, kısık ateşte birkaç dakika daha pişirin. Zencefilin kokusu yayılınca, havuçları ekleyin ve 2-3 dakika boyunca karıştırarak pişirmeye devam edin.
  3. Sebze suyunu veya tavuk suyunu tencereye ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kısın ve havuçlar yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
  4. Çorbayı ocaktan alın ve bir blender veya çırpıcı kullanarak pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çorba malzemelerini iyice ezin.
  5. Çorbayı tekrar tencereye alın. Hindistan cevizi sütünü veya sütü ekleyin (isteğe bağlı) ve karıştırın. Kıvamını ayarlamak için gerekirse su ekleyebilirsiniz.
  6. Çorbayı tekrar ısıtın ancak kaynatmayın. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
  7. Zencefilli havuç çorbasını kaselere dökün ve isteğe bağlı olarak taze nane yaprakları, kızılcık veya limon dilimleriyle süsleyin.

Öksürüğe İyi Gelen Yiyecekler

Öksürüğe iyi gelen yiyecekler, öksürük nedeniyle tahriş olmuş boğazı rahatlatmaya ve mukusun yumuşamasına yardımcı olabilecek besinlerdir. Bu yiyeceklerin tüketilmesi, semptomların hafiflemesine ve iyileşmeye katkıda bulunur.  Öksürüğe iyi gelecek yiyecekleri beslenme düzeninize dahil etmek, iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca bu besinleri tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirir öksürük oluşumunu önleyebilirsiniz. 

Bal

Bal, öksürüğü azaltmada etkili bir doğal çözümdür. Antimikrobiyal ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu için boğazı yatıştırmaya ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Limon

C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve boğazı yumuşatarak öksürüğü hafifletir. Ilık suya sıkılmış limon suyu içmek faydalıdır.

Soğan ve Sarımsak

Soğan ve sarımsak, antimikrobiyal özelliklere sahip doğal bileşenler içerir. Öksürüğe neden olan mikroplarla savaşmaya yardımcı olurlar.

Balık

Omega-3 yağ asitleri içeren balık, iltihabı azaltmaya ve solunum yollarını desteklemeye yardımcı olabilir. Somon gibi yağlı balıklar bu açıdan özellikle faydalıdır.

Yoğurt ve Fermente Besinler

Probiyotik içeren yoğurt ve fermente besinler, bağırsak sağlığını destekleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece öksürüğe karşı vücudunuzun savunma mekanizmasını destekler.

Havuç ve Tatlı Patates

Beta-karoten içeren bu sebzeler, antioksidan özelliklere sahiptir. Aynı zamanda havuç ve tatlı patates bağışıklık sistemini destekler.

Öksürük İlaçları

Öksürük, solunum yollarındaki tahriş veya enfeksiyonlar sonucunda oluşan bir refleks tepkidir. Bu nedenle vücuttaki zararlı maddeleri ve mukusu temizlemeyi amaçlar. Ancak öksürük sürekli veya rahatsız edici hale geldiğinde veya altta yatan ciddi bir hastalığın belirtisi olduğunda öksürük ilacı tedavisi gerekir.

Öksürük ilaçları genellikle iki kategori halinde incelenir. Bunlar; öksürük baskılayıcılar ve öksürük söktürücülerdir. Öksürük baskılayıcılar öksürüğü azaltarak öksürük refleksini bastırmaya yardımcı olur. Kuru öksürük ve tahriş edici öksürüklerde kullanılırlar. Öksürük baskılayıcılar semptomların hafiflemesini sağlar. Bunun yanında öksürük baskılayıcılar genellikle gece uyku kalitesini artırmak için kullanılır.

Öksürük söktürücüler ise geçmeyen balgamlı öksürük ve bebeklerde balgamlı öksürük ortaya çıktığında kullanılır. Öksürük söktürücüler tablet ve öksürük şurubu şeklinde olabilirler. Bu ilaçlar balgamı incelterek ve mukusu temizlemeye yardımcı olurlar. Balgamın seyreltilmesi, solunum yollarının açılmasına ve temizlenmesine yardımcı olur.

Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Balgamlı Öksürük, genellikle alt solunum yollarındaki bir enfeksiyon veya solunum yollarının tahrişi sonucu ortaya çıkar. Vücutta biriken balgamın boğazı tahriş etmesinin sonucudur. Balgamlı öksürük tedavisinde bol sıvı tüketimi, bitki çaylarının tüketimi, bal ve limon karışımı, buhar inhalasyonu ve tuzlu su gargarası uygulanabilir. Bunun yanında odanızdaki nem düzeyini artırmak, solunum yollarını nemli tutarak öksürüğü hafifletir.

Bunun yanı sıra bebeklerde balgamlı öksürük oldukça yaygın görülen bir sorundur. Bebeklerde balgamlı öksürük solunum yolları, viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Bebeklerde balgamlı öksürüğün tedavisinde anne sütü çok faydalıdır. Bebeğinizi sık sık emzirebilir ve onu nemli bir ortamda tutabilirsiniz. Ayrıca uyurken bebeğinizin başını yastıkla desteklemeniz de bebeğinizin rahatlamasını sağlar.

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Kuru öksürük, boğazda tahriş olmuş sonucunda ortaya çıkan öksürük çeşididir. Çoğunlukla kuru öksürük balgamsızdır. Sıcak içecekler, bitki çayları, çorbalar, bal ve limon karışımları kuru öksürüğün evde tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleridir. Bunun yanında öksürük şurupları da kuru öksürüğü tedavi etmede kullanılır. Ayrıca duman, toz ve tahriş edici maddelerden uzak durmakta önemlidir. Son olarak vücudunuzun iyileşmesine ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmak için yeterli şekilde dinlemeye özen göstermeniz gerekir.

Ciğerden Gelen Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Ciğerden gelen öksürük, genellikle akciğerlerdeki bir sorunun belirtisidir. Bazı durumlarda ciğerden gelen öksürük ciddi bir tıbbi muayene gerektirir. Bu nedenle, öksürüğün nedenini tespit etmek ve uygun tedaviyi almak için bir doktora başvurmanız önemlidir. Eğer altında yatan ciddi bir sağlık sorunu yoksa ciğerden gelen öksürüğü de basit yöntemlerle evde tedavi edebilirsiniz. Bol sıvı tüketmek, bitki çayları ve çorbalar, odanın nemlendirilmesi bu yöntemlerden bazılarıdır. Bunun yanı sıra ciğerden gelen öksürüğü tetiklediği için sigara kullanmamanız ya da kullanımını sonlandırmanız gerekir.

Alerjik Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Alerjik öksürük, alerjenlere maruz kaldığınızda bağışıklık sisteminizin aşırı tepki vermesi sonucu meydana gelen bir öksürük türüdür. Alerjenler, polenler, ev tozu akarları, küf, hayvan tüyleri gibi çevresel tahriş edici maddeler olabilir. Alerjik öksürüğe ne iyi gelir sorusuna verilebilecek bazı önerilerin başında genellikle alerjenlerden kaçınmak gelir. Ayrıca burun spreyleri, antihistaminik ilaçlar doktor onaylı alerji iğneleri ve bitki çayları da alerjik öksürük tedavisinde faydalı olurlar.

Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Öksürük, genellikle tedavi edilebilen yaygın bir semptom olsa da bazı durumlarda ciddi bir sağlık sorununun belirtisidir. Bu nedenle, uzun süren, kanlı ve iltihaplı balgam, nefes darlığı, yüksek ateş ve titreme gece öksürükleri gibi durumlarda doktora gidilmesi önemlidir. Bunun yanında öksürük ile birlikte kilo kaybı, iştahsızlık, yorgunluk, halsizlik gibi diğer belirtiler varsa, bu durumda ciddi bir sağlık sorununun işarettir.

Ayrıca hastalık geçmişinizde astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi solunum yolu rahatsızlıklarınız varsa ve son zamanlarda öksürüğünüzde artış veya değişiklik fark ederseniz, doktorunuza danışmanız gerekir. Doktorunuz en iyi tedavi seçeneklerini belirleyerek ve en iyi öksürük şurubu gibi ilaçları önererek öksürüğünüzü kısa sürede tedavi eder.

ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP