Sinir Sıkışması

Sinir Sıkışması

Sinirler sıkıştırıldığında ve kısıtlandığında gelişen tıbbi sendroma sinir sıkışması denir. Bu, travmadan veya yaralanmadan tekrarlanan nedenlerden kaynaklanır.
Sinir tuzağı sendromu olarak da bilinir.

Sinir sıkışması, sinirin işini yapma yeteneğini olumsuz yönde etkiler. Beyinden mesajlar gönderip alır. Bu durum şişlik, kan akışını azaltan ve çevresindeki yapılara zarar verebilecek sinir rahatsızlığının etkisinden kaynaklanmaktadır.

Sinir Sıkışması Çeşitleri

Periferik nöropatiler nispeten yaygın klinik bozukluklardır. Periferik sinir sistemi, merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) tüm insan vücuduna bağlayan 43 çift motor ve duyu sinirleri ağıdır.
Her ne kadar sinirler seyahat ettikleri yol boyunca herhangi bir yerden etkilenebilse de, sinir sıkışması, gövde, uzuvlar ve ekstremitelerdeki sinirlerde ortaya çıkabilir, periferik sinir sıkışması, daha çok sinirlerin dar, tünelden geçtiği bölgelerde, belirli yerlerde daha fazla meydana gelir. 

En sık görülen sinir sıkışması türleri;

-Karpal tünel sendromu (el bileğinde sinir sıkışması)
-Kübital tünel sendromu (dirsekte sinir sıkışması)
-Fıtıklaşmış disk (omurgada)
-Peroneal sinir sıkışması (dizde)

Sinir sıkışmasının belirtileri değişkenlik gösterir. Bazıları için, acı tek belirtidir. Diğerleri ağrısız olabilir, ancak aşağıda sıralanan genel semptomlardan herhangi birini deneyimleyebilirsiniz.

-Keskin bir ağrı, yanma hissi.
-İğne batması hissi veya karıncalanma 
-Kas güçsüzlüğü
-Uyuşma, özellikle el veya ayakta

Nedenleri

Burkulma veya kemik kırıkları gibi travma nedeniyle ortaya çıkabilir, ancak genellikle tekrarlayan veya aşırı kullanım aktivitelerinden kaynaklanır. İş veya spordaki görevler örnektir. Ekstremitelerin şişmesine neden olan hamilelik dahi sıkıştırılmış sinirlere neden olabilir. Kalıtımla da bir ilgili olabilir. Bir kişi, kendisini sinir sıkışmasına yol açabilecek bir koşulu olan bir aile üyesine sahipse daha hassastır. 

Sinir sıkışmasına neden olabilecek bazı durumlar;

-Şeker hastalığı
-Tümörler veya kistler
-Otoimmün hastalıklar
-Yüksek tansiyon
-Kanser veya kanser tedavileri
-Şişmanlık
-Nörolojik bozukluklar
-Hamilelik
-Doğum kusurları
-Tiroid hastalıkları
-Teşhis

Tedavi

İlaç Tedavisi
Ateller
Steroid enjeksiyonları
Fizik Tedavi

Sinir sıkışması tanısı, hastanın ağrı, karıncalanma, uyuşukluk veya diğer işaretlerle ilgili deneyimleri gibi semptomların gözden geçirilmesiyle başlar. Diğer tıbbi durumların ve alışkanlıkların genel bir arka planda incelemesi, etkilenen sinirleri tanımlamak için de faydalı bilgiler sağlayabilir.
Muayene sırasındaki fiziksel testler arasında kas kuvveti ve duyumları test edilir. Fiziksel muayenenin ardından ek testler yapılabilir.

Omurganın yaralanmasından şüpheleniliyorsa, röntgen çekilir. Bir BT veya MRG, sıkışmış bir siniri açığa çıkarabilir ve cerrahi tedaviyi belirlemek için yararlı bilgiler sağlayabilir.

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Ağrı Girişim İşlemleri (Radyofrekans, Lazer)

Ağrı Girişim İşlemleri (Radyofrekans, Lazer)

Bir radyofrekans ablasyon, beyne ağrı sinyalleri taşıyan sinir liflerini yok eden minimal invaziv bir prosedürdür. Özellikle bel, boyun ve artritik eklemlerde kronik ağrısı olan insanlar için kalıcı bir rahatlama sağlayabilir. Tekrarlayan ağrı çekiyorsanız ve sinir bloğu enjeksiyonu ile iyi bir rahatlama yaşadıysanız, radyofrekans ablasyonu için aday olabilirsiniz.

Devamını Oku
Omurga Tümörleri

Omurga Tümörleri

Bir omurilik tümörü, bir doku ya da onu çevreleyen anormal kütledir. Bu hücreler, normal hücreleri kontrol eden mekanizmalar tarafından kontrolsüz bir şekilde büyür ve çoğalırlar. Spinal tümörler iyi huylu (kanserli olmayan) veya malign (kanserli) olabilir. Birincil tümörler omurga veya omurilikten kaynaklanır, ikincil tümörler ise kanserin başka bir bölgeden omurgaya yayılmasından kaynaklanır.  

Devamını Oku
Migren

Migren

Bir migren, genellikle başın bir tarafında şiddetli zonklama ağrılarına veya nabız atma hissine neden olabilir. Genellikle bulantı, kusma ve ışığa/ sese aşırı hassasiyet eşlik eder. Migren atakları saatlerce hatta günlerce sürebilir ve ağrı o kadar şiddetli olabilir ki günlük aktivitelerinize engel olabilir.  

Devamını Oku
Skolyoz (Omurga Eğriliği)

Skolyoz (Omurga Eğriliği)

İnsan omurgasına yandan bakıldığında tam düz değildir. Boyun ve bel bölgesinde hafif çukurluk (lordoz) ve sırt bölgesinde hafif kamburluk (kifoz) vardır. Arkadan bakıldığında ise tam düz olmalıdır. Skolyoz (Omurga eğriliği) omurganın, sağ ya da sol yana doğru eğrilmesi anlamına gelmektedir.   

Devamını Oku
Bel Kayması

Bel Kayması

Bel Kayması (Spondilolistez), alt omurları (omurga kemikleri) etkileyen bir spinal durumdur . Bu hastalık alt omurlardan birinin doğrudan altındaki kemiğe doğru kaymasına neden olur. Bu acı verici bir durumdur ancak çoğu durumda tedavi edilebilir. Hem terapi hem de cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Devamını Oku
Hidrosefali (Beyinde su toplanması)

Hidrosefali (Beyinde su toplanması)

Hidrosefali, beynin derinliklerinde boşluklarda (ventriküller) sıvı birikmesidir. Aşırı sıvı ventriküllerin boyutunu arttırır ve baskı yapar. Beyin omurilik sıvısı normalde ventriküllerden akar ve beyni ve omuriliği yıkar.

Devamını Oku
Beyin Tümörleri

Beyin Tümörleri

Bir beyin tümörü, beyninizdeki anormal hücrelerin bir kütlesi veya büyümesidir. Birçok farklı türde beyin tümörü vardır. Bazı beyin tümörleri kanserli değildir (benign) ve bazı beyin tümörleri kanserlidir (malign). Beyin tümörleri beyninizde (birincil beyin tümörleri) başlayabilir veya kanser vücudunuzun diğer bölümlerinde başlayıp beyninize yayılabilir (ikincil veya metastatik, beyin tümörleri).

Devamını Oku
Doğumsal Anomaliler

Doğumsal Anomaliler

Bebekler bazı durumlarda hayatlarının geri kalanında, görünme, gelişme veya çalışma şeklini etkileyecek doğuştan anormalliklere sahiptir.

Devamını Oku
Beyin Kanamaları

Beyin Kanamaları

Beyin Kanaması, beyindeki bir arterin patlaması ve çevresindeki dokularda lokal kanamaya neden olması nedeniyle oluşur. Bu kanama beyin hücrelerini öldürür. Kanama, kelimenin tam anlamıyla "ileride kan patlaması" anlamına gelir. Beyin kanamalarına ayrıca kafa içi kanamalar denir. 

Devamını Oku
Sinir Sıkışması

Sinir Sıkışması

Sinirler sıkıştırıldığında ve kısıtlandığında gelişen tıbbi sendroma sinir sıkışması denir. Bu, travmadan veya yaralanmadan tekrarlanan nedenlerden kaynaklanır. Sinir tuzağı sendromu olarak da bilinir.

Devamını Oku
Migren Cerrahisi

Migren Cerrahisi

Migren ameliyatı deri altına yapılan bir işlemdir. Ameliyat saçlı deriden yapılan küçük kesilerle endoskopik kameralı (kapalı) teknikle yapıldığı için, herhangi bir iz kalmaz. Ameliyatın başarı oranı %90’ın üzerindedir.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP