Genellikle ayak bileğinin ön kısmına açılan 3 ile 5 mm arası 2-3 adet küçük kesi aracılığıyla ayak bileği artroskopisi gerçekleştirilebilir. Bu yöntemle çeşitli yumuşak doku problemleri, erken dönem kireçlenme, kıkırdak yaralanmaları, tendon sıkışmaları, ödem tedavisi ve eklem içi serbest parçaların çıkarılması gibi ameliyatlar gerçekleştirilebilir. Ameliyat sonrası doktor gözetiminde gerçekleştirilen rehabilitasyon süreci ile operasyondan maksimum oranda fayda sağlanmaktadır.
Artroskopik cerrahi dendiğinde ilk akla gelen diz artroskopisidir. Bunun nedeni tesadüfi değildir. Diz eklemi, diğer eklemelere göre daha geniş ve anatomik olarak artroskopi uygulanmasına daha müsait bir eklemdir. Dolayısıyla artroskopik cerrahi diz eklemi üzerinde bugüne kadar diğer eklemlerden daha çok uygulanmış ve görece daha çok tecrübe edinilmiştir. Diz eklemini omuz ve daha sonra ayak bileği eklemleri izlemiştir. Ayak bileği artroskopisi, bölgenin anatomik özelliği nedeniyle uygulanması diğer eklemlere göre görece daha sıkıntılı olduğundan, gelişim göstermekte de diğerlerine göre geride kalmıştır. Bugün ayak bileği artroskopisi konusunda tecrübeli ortopedik cerrahların sayısı diz ve omuz eklemine göre daha azdır.
Günümüzde ayak bileği artroskopisi tanıdan ziyade tedavi amaçlı olarak kullanılır. Ayak bileği ekleminin ön tarafında açılan 2 adet delikten, özel cihazlarla uygulanan bu işlem ile ayak bileğine ait bir çok rahatsızlığı minimal invaziv tedavi etmek mümkündür. Günümüzde bu işlemi en çok ayak bileğinin kıkırdak lezyonları, yumuşak doku ve kemik sıkışma ağrıları, eklem içinden serbest cisim çıkartma, romatolojik hastalıklarda sinovit temizliği yapma gibi nedenlerle kullanmaktayız. Nadiren eklem kırıkları ve kemik kistlerinin tedavisinde de yine bu işlemden faydalanabilmekteyiz.
Artroskopik ameliyatların en önemli avantajlarından biri hastaya genellikle alçı uygulanmaması ve ayak bileğinde serbest harekete izin verilmesidir. Bir çok kez hastanın ameliyat sonrası erken dönemde (2-3 gün) basmasına izin verilirken, kıkırdak lezyonlarından sonra 3 – 6 hafta arasında (lezyonun büyüklüğüne göre), kırıklardan sonra ise 6 hafta hastanın o tarafına basmasına izin verilmez.
AYAK BİLEĞİ ARKASININ ARTROSKOPİSİ
Günümüzde ayak bileği artroskopisinde gelinen son gelişmelerden biri de artık ayak bileğinin arka bölgesine de artroskopik olarak müdahele edebiliyor olmamızdır. Bu işlemin diğerine göre başlıca iki farklı özelliği vardır. Birincisi hastanın pozisyonudur. İşlem sırasında hasta ameliyat masasında yüzüstü yatar ve aşil tendonunun her iki yanından açılan 2 adet delikten işlem uygulanır. Diğeri ise bu işlem diğerine göre daha risklidir. Açtığımız deliklerden iç tarafta olanına çok yakın mesafeden geçen damar ve sinirler vardır ve tecrübeli olmayan bir elin bunlara zarar vermesi ihtimal dahilindedir. Bunun için özellikle ayak bileği arkasının artroskopisi, artroskopik cerrahide belli bir tecrübe edinmiş ortopedik cerrahlarca yapılmalıdır.
Aşil yapışma yerindeki problemler, tendinitler, sinovitler, bursitler, kemik ve yumuşak doku sıkışma ağrıları, kemik ve yumuşak doku kistleri, iyi huylu bazı tümörleri, ön taraftan ulaşılamayan arka bölgedeki kıkırdak lezyonları bu yöntemle tedavi ettiğimiz başlıca hastalıklardır.
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
İlgili Makaleler
Diz Protezi
Diz protezi ameliyatı (ayrıca diz artroplastisi olarak da bilinir) diz eklemlerinde ciddi boyuttaki ağrının hafifletilmesine ve yeniden işlev görmesine yardımcı olabilir. Bir diz protezinin sizin için uygun olup olmadığını belirlerken, ortopedi cerrahı dizinizin hareket, stabilite ve güç aralığını değerlendirir. X ışınları, hasarın derecesini belirlemeye yardımcı olur.
Devamını OkuKalça Protezi
Kalça protezi, hasarlı bir kalça ekleminin (protez olarak bilinen) yapay bir protezle değiştirildiği yaygın bir ameliyat türüdür. Her yaştaki yetişkinler kalça protezi için düşünülebilir, ancak çoğu 60 ila 80 yaş arasındaki kişilerde gerçekleştirilir.
Devamını OkuOmuz Protezi
Omuz çok hareketli bir eklem olması nedeniyle sıklıkla sakatlıklara maruz kalır ve bunun sonucunda ağrı, hassasiyet, zayıflık, gevşeklik ve hareket kısıtlılığı gelişebilir. İyi bir muayene ve gerekli tanı yöntemleri sonrasında problemin tam olarak ne olduğunu anlamak ve tedavi etmek amacıyla omuz artroskopisi gerekebilir.
Devamını OkuKalça, Diz Protez ve Protez Revizyon Cerrahisi
Kalça, diz protezi en başarılı prosedürlerden biridir. Vakaların büyük çoğunluğunda, insanların kalça ve diz ağrısını zayıflatmadan daha aktif yaşamlar sürmesini sağlar.Bazı durumlarda bu cerrahi müdahalenin tekrarlanması gerekebilir. Bu meydana geldiğinde, doktorunuz orijinal protez parçalarının bir kısmını veya tamamını çıkarmak ve yenileriyle değiştirmek için ikinci bir ameliyat yapmanızı önerebilir. Bu işleme revizyon protezi denir.
Devamını OkuOrtopedik Tümör Cerrahisi
Ortopedik onkoloji (kas-iskelet sistemi tümörü olarak da adlandırılır), kas-iskelet sistemi tümörlerinin değerlendirilmesini ve tedavisini içeren bir ortopedi uzmanlığıdır.Kas-iskelet sistemi tümörlerinin tedavisi tümör tipine göre değişir. Birçok iyi huylu tümör basitçe izlenebilir ve herhangi bir ameliyat gerektirmez.
Devamını OkuPediatrik (Çocuk) Ortopedi Cerrahisi
Bir çocuğun kas-iskelet sistemi sorunları bir yetişkininkinden farklıdır. Çocuklar hala büyüdüğü için, vücudun yaralanmalara, enfeksiyonlara ve deformitelere yanıtı, tam yetişkin bir kişide görülenden oldukça farklı olabilir. Bazen, bir çocukta sorun olduğu düşünülen şey, zamanla çözülecek bir büyüme varyasyonudur.
Devamını OkuDeformite Ameliyatları
Omurga vücudumuzun üst kısmına stabilite sağlar. Vücudu dik tutmaya yardımcı olur. Düz bir çizgide görünen omur denilen düzensiz şekilli birkaç kemikten oluşur. Omurganın yandan bakıldığında iki yumuşak eğrisi vardır ve önden bakıldığında düz görünmektedir. Bu eğriler deforme olduğunda sırt ağrısı, solunum güçlüğü ve yorgunluk gibi belirgin sorunlar ortaya çıkabilir ve durum deformite olarak kabul edilir.
Devamını OkuTravma cerrahisi (üst ve alt ekstremite)
Ortopedik travma, vücudun herhangi bir yerindeki travmadan kaynaklanan kemik, eklem, kas, tendon ve bağları etkileyen her türlü yaralanmayı tanımlayan geniş bir terimdir. Terim geniş kapsamlıdır ve hastanın yaşamını doğrudan tehdit eden küçük kırıklara veya ciddi kırık kemiklere işaret edebilir.
Devamını OkuArtroskopik (Kapalı) Diz Ameliyatları
Diz ile ilgili sorunların teşhis ve tedavisinde en sık kullanılan yöntem Artroskopidir. Özellikle menisküs yırtıkları, çapraz bağların yırtıkları, kıkırdak problemleri ve erken dönem kireçlenme bu yöntemle en sık tedavi edilen sorunlardır. Hastanemizde bu yöntemle ameliyatlar kapalı ve hızlı bir şekilde yapılabilmekte, normal yaşantıya dönüş çok daha kısa sürmektedir.
Devamını OkuÇapraz Bağ Yırtığı Nedir?
Normal koşullarda ön ve arka çapraz bağlar en zorlu hareketler sırasında dahi diz eklemini korur. Fakat beklenmedik bazı durumlarda ve ekleme sert darbeler geldiğinde, özellikle diz eklemini kendi etrafında dönmeye zorlayan travmalar sırasında bu bağlarda zedelenmeler ve yırtıklar oluşabilir.
Devamını OkuArtroskopik (Kapalı) Omuz Ameliyatları
Omuz çok hareketli bir eklem olması nedeniyle sıklıkla sakatlıklara maruz kalır ve bunun sonucunda ağrı, hassasiyet, zayıflık, gevşeklik ve hareket kısıtlılığı gelişebilir. İyi bir muayene ve gerekli tanı yöntemleri sonrasında problemin tam olarak ne olduğunu anlamak ve tedavi etmek amacıyla omuz artroskopisi gerekebilir...
Devamını OkuArtroskopik Ayak Bileği Ameliyatları
Genellikle ayak bileğinin ön kısmına açılan 3 ile 5 mm arası 2-3 adet küçük kesi aracılığıyla ayak bileği artroskopisi gerçekleştirilebilir. Bu yöntemle çeşitli yumuşak doku problemleri, erken dönem kireçlenme, kıkırdak yaralanmaları, tendon sıkışmaları, ödem tedavisi ve eklem içi serbest parçaların çıkarılması gibi ameliyatlar gerçekleştirilebilir.
Devamını OkuKamburluk (Ankilozan Spondilit)
Ankilozan spondilit (Kamburluk), omurganızdaki eklemleri etkileyen inflamatuar bir durumdur. Spondilit basitçe omurganın iltihaplanması anlamına gelir.
Devamını OkuMenisküs Nedir?
Menisküs, eklem içinde bir amortisör görevi gören disk şeklindeki bir kıkırdak parçasıdır. Her diz, uyluk kemiğinin dış düğmesinin altında bir yan menisküs ve uyluk kemiğinin iç düğmesinin altında bir orta menisküs içerir.
Devamını OkuSinir Sıkışması Ameliyatları
Sinir Sıkışması Ameliyatı, Boyun omurlarından köken alıp ele kadar uzanan ulnar, median ve radial isimli üç adet ana sinir vardır. En sık dirsek bölgesinde yer alan kubital tünelde sıkışmaktadır...
Devamını OkuSporcu Sağlığı ve Spor Yaralanmaları
Spor: Eğlence, yarışma, vücut geliştirme ve sağlık amacı ile kas-iskelet sistemi fonksiyonlarıyla yapılan bedensel hareketlerdir. Günümüzde profesyonel ve amatör olarak birçok insan tarafından çeşitli sporlar yapılmaktadır...
Devamını OkuDiz Protezi Ameliyatları
Diz protezi ameliyatları ile ileri derece hastalıklı dizlerde ağrının giderilmesi ve fonksiyonun geri kazanılması sağlanabilir. Diz protezi ameliyatı ile eklemdeki hasarlı kemik ve kartilaj temizlenerek özel metal alaşımlarından ve diğer bileşenlerden oluşan protez ile yer değiştirilir...
Devamını Oku