Diz protezi ameliyatları ile ileri derece hastalıklı dizlerde ağrının giderilmesi ve fonksiyonun geri kazanılması sağlanabilir. Diz protezi ameliyatı ile eklemdeki hasarlı kemik ve kartilaj temizlenerek özel metal alaşımlarından ve diğer bileşenlerden oluşan protez ile yer değiştirilir.
Diz Protezinin Amacı Nedir?
Diz protez ameliyatlarının amacı hastanın ağrısız ve hareketli bir ekleme sahip olması ve günlük yaşama kalitesinin en üst seviyede olmasını sağlamaktır.
Diz Protezi Kimlere Yapılır?
Dizlerinde ağrı ve şekil bozukluğu olan, istirahat, ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri uygulanmasına rağmen diz ağrıları geçmeyen, yürüme, merdiven çıkma gibi günlük yaşama aktiviteleri ileri derecede kısıtlanmış ve radyografide eklem kıkırdağında ileri derecede harabiyet olan hastalara total diz protezi uygulanır. Hastanın 65 yaş üstünde olması tercih edilir. Romatoid artrit gibi bazı romatolojik hastalıklarda daha erken yaşlarda protez ameliyatı yapılabilir.
Hangi Hastalıklarda Diz Protezi Gerekir?
Çok çeşitli nedenlerle diz ekleminde dejenerasyon (kireçlenme) oluşmaktadır. Diz ekleminde gelişen kireçlenmelere Gonartroz (Diz kireçlenmesi) denilir. Gonartrozun birçoğu yaşlanma ile kendiliğinden oluşmaktadır. Çok kilolu olmak dejenerasyonu arttırır. Kırık, menisküs yaralanmalarıve ameliyatları, romatolojik hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları, travmatik kıkırdak lezyonları gibi nedenlerle de diz ekleminde dejenerasyon gelişebilir. Tüm bu hastalıkların diz eklemini ileri derecede harap ettiği hastalarda diz protezi ameliyatı yapılmaktadır. Diz ekleminde aktif bir enfeksiyon varsa diz protezi yapılmaz.
Tedavi Aşamaları Nelerdir?
Öncelikle diz protezi uygulanacak hastanın protez dışı tedavi seçeneklerini (ilaç,fizik tedavi vs.) uygulamış ve bunlardan fayda sağlamayacak aşamada olması gerekmektedir. Çekilen röntgenlerde diz harabiyeti kolaylıkla görülür. Ameliyat kararı sonrası anestezi hazırlığı yapılır. Ameliyat öncesi vücutta diş çürüğü, yara veya herhangi bir enfeksiyon odağının varlığı dikkatlice araştırılmalı, olması durumunda tedavi edilmesi çok önemlidir. Ameliyat lokal olarak adlandırılan belden aşağıyı uyuşturma veya genel anestezi olarak uygulanabilir. Ameliyat süresi hastaya göre değişmekle birlikte yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. Ameliyatın ertesi günü hasta koltuk değneği yardımıyla ayağa kaldırılmakta ve kişisel ihtiyaçlarını giderebilmektedir. Ameliyat sonrası önerilen egzersizlerin yapılması eklem hareket açıklığının kazanımı açısından oldukça önemlidir. Hastalar ameliyattan ortalama 6 hafta sonra normal günlük hayatlarına dönebilmektedirler.
Diz protez ameliyatının riskleri nelerdir?
Tedaviye ait cerrahi sırasında, cerrahi sonrası erken dönemde ve geç dönemde olmak üzere riskler mevcuttur. Ameliyat esnasında her ameliyatta mevcut olan anesteziye ait riskler mevcuttur. Bunun dışında cerrahi alanda uygulama esnasında bölgede bulunan damar ve sinirlerde geçici veya kalıcı yaralanmalar olabilir. Ameliyat sonrası erken ve geç dönemde rastlanabilecek komplikasyon enfeksiyondur. Bu protezin sağ kalımını etkileyen en önemli komplikasyondur. Ameliyat öncesi enfeksiyon odaklarına dikkat edilmesi ve yara bakımının dikkatlice yapılması ile kolaylıkla kaçınılabilir. Diğer geç dönem komplikasyon ise protezin gevşemesidir. Bunda ise hastanın kilo vermesi ve diz egzersizlerini düzenli yapması önem kazanmaktadır.
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
İlgili Makaleler
Diz Protezi
Diz protezi ameliyatı (ayrıca diz artroplastisi olarak da bilinir) diz eklemlerinde ciddi boyuttaki ağrının hafifletilmesine ve yeniden işlev görmesine yardımcı olabilir. Bir diz protezinin sizin için uygun olup olmadığını belirlerken, ortopedi cerrahı dizinizin hareket, stabilite ve güç aralığını değerlendirir. X ışınları, hasarın derecesini belirlemeye yardımcı olur.
Devamını OkuKalça Protezi
Kalça protezi, hasarlı bir kalça ekleminin (protez olarak bilinen) yapay bir protezle değiştirildiği yaygın bir ameliyat türüdür. Her yaştaki yetişkinler kalça protezi için düşünülebilir, ancak çoğu 60 ila 80 yaş arasındaki kişilerde gerçekleştirilir.
Devamını OkuOmuz Protezi
Omuz çok hareketli bir eklem olması nedeniyle sıklıkla sakatlıklara maruz kalır ve bunun sonucunda ağrı, hassasiyet, zayıflık, gevşeklik ve hareket kısıtlılığı gelişebilir. İyi bir muayene ve gerekli tanı yöntemleri sonrasında problemin tam olarak ne olduğunu anlamak ve tedavi etmek amacıyla omuz artroskopisi gerekebilir.
Devamını OkuKalça, Diz Protez ve Protez Revizyon Cerrahisi
Kalça, diz protezi en başarılı prosedürlerden biridir. Vakaların büyük çoğunluğunda, insanların kalça ve diz ağrısını zayıflatmadan daha aktif yaşamlar sürmesini sağlar.Bazı durumlarda bu cerrahi müdahalenin tekrarlanması gerekebilir. Bu meydana geldiğinde, doktorunuz orijinal protez parçalarının bir kısmını veya tamamını çıkarmak ve yenileriyle değiştirmek için ikinci bir ameliyat yapmanızı önerebilir. Bu işleme revizyon protezi denir.
Devamını OkuOrtopedik Tümör Cerrahisi
Ortopedik onkoloji (kas-iskelet sistemi tümörü olarak da adlandırılır), kas-iskelet sistemi tümörlerinin değerlendirilmesini ve tedavisini içeren bir ortopedi uzmanlığıdır.Kas-iskelet sistemi tümörlerinin tedavisi tümör tipine göre değişir. Birçok iyi huylu tümör basitçe izlenebilir ve herhangi bir ameliyat gerektirmez.
Devamını OkuPediatrik (Çocuk) Ortopedi Cerrahisi
Bir çocuğun kas-iskelet sistemi sorunları bir yetişkininkinden farklıdır. Çocuklar hala büyüdüğü için, vücudun yaralanmalara, enfeksiyonlara ve deformitelere yanıtı, tam yetişkin bir kişide görülenden oldukça farklı olabilir. Bazen, bir çocukta sorun olduğu düşünülen şey, zamanla çözülecek bir büyüme varyasyonudur.
Devamını OkuDeformite Ameliyatları
Omurga vücudumuzun üst kısmına stabilite sağlar. Vücudu dik tutmaya yardımcı olur. Düz bir çizgide görünen omur denilen düzensiz şekilli birkaç kemikten oluşur. Omurganın yandan bakıldığında iki yumuşak eğrisi vardır ve önden bakıldığında düz görünmektedir. Bu eğriler deforme olduğunda sırt ağrısı, solunum güçlüğü ve yorgunluk gibi belirgin sorunlar ortaya çıkabilir ve durum deformite olarak kabul edilir.
Devamını OkuTravma cerrahisi (üst ve alt ekstremite)
Ortopedik travma, vücudun herhangi bir yerindeki travmadan kaynaklanan kemik, eklem, kas, tendon ve bağları etkileyen her türlü yaralanmayı tanımlayan geniş bir terimdir. Terim geniş kapsamlıdır ve hastanın yaşamını doğrudan tehdit eden küçük kırıklara veya ciddi kırık kemiklere işaret edebilir.
Devamını OkuArtroskopik (Kapalı) Diz Ameliyatları
Diz ile ilgili sorunların teşhis ve tedavisinde en sık kullanılan yöntem Artroskopidir. Özellikle menisküs yırtıkları, çapraz bağların yırtıkları, kıkırdak problemleri ve erken dönem kireçlenme bu yöntemle en sık tedavi edilen sorunlardır. Hastanemizde bu yöntemle ameliyatlar kapalı ve hızlı bir şekilde yapılabilmekte, normal yaşantıya dönüş çok daha kısa sürmektedir.
Devamını OkuÇapraz Bağ Yırtığı Nedir?
Normal koşullarda ön ve arka çapraz bağlar en zorlu hareketler sırasında dahi diz eklemini korur. Fakat beklenmedik bazı durumlarda ve ekleme sert darbeler geldiğinde, özellikle diz eklemini kendi etrafında dönmeye zorlayan travmalar sırasında bu bağlarda zedelenmeler ve yırtıklar oluşabilir.
Devamını OkuArtroskopik (Kapalı) Omuz Ameliyatları
Omuz çok hareketli bir eklem olması nedeniyle sıklıkla sakatlıklara maruz kalır ve bunun sonucunda ağrı, hassasiyet, zayıflık, gevşeklik ve hareket kısıtlılığı gelişebilir. İyi bir muayene ve gerekli tanı yöntemleri sonrasında problemin tam olarak ne olduğunu anlamak ve tedavi etmek amacıyla omuz artroskopisi gerekebilir...
Devamını OkuArtroskopik Ayak Bileği Ameliyatları
Genellikle ayak bileğinin ön kısmına açılan 3 ile 5 mm arası 2-3 adet küçük kesi aracılığıyla ayak bileği artroskopisi gerçekleştirilebilir. Bu yöntemle çeşitli yumuşak doku problemleri, erken dönem kireçlenme, kıkırdak yaralanmaları, tendon sıkışmaları, ödem tedavisi ve eklem içi serbest parçaların çıkarılması gibi ameliyatlar gerçekleştirilebilir.
Devamını OkuKamburluk (Ankilozan Spondilit)
Ankilozan spondilit (Kamburluk), omurganızdaki eklemleri etkileyen inflamatuar bir durumdur. Spondilit basitçe omurganın iltihaplanması anlamına gelir.
Devamını OkuMenisküs Nedir?
Menisküs, eklem içinde bir amortisör görevi gören disk şeklindeki bir kıkırdak parçasıdır. Her diz, uyluk kemiğinin dış düğmesinin altında bir yan menisküs ve uyluk kemiğinin iç düğmesinin altında bir orta menisküs içerir.
Devamını OkuSinir Sıkışması Ameliyatları
Sinir Sıkışması Ameliyatı, Boyun omurlarından köken alıp ele kadar uzanan ulnar, median ve radial isimli üç adet ana sinir vardır. En sık dirsek bölgesinde yer alan kubital tünelde sıkışmaktadır...
Devamını OkuSporcu Sağlığı ve Spor Yaralanmaları
Spor: Eğlence, yarışma, vücut geliştirme ve sağlık amacı ile kas-iskelet sistemi fonksiyonlarıyla yapılan bedensel hareketlerdir. Günümüzde profesyonel ve amatör olarak birçok insan tarafından çeşitli sporlar yapılmaktadır...
Devamını OkuDiz Protezi Ameliyatları
Diz protezi ameliyatları ile ileri derece hastalıklı dizlerde ağrının giderilmesi ve fonksiyonun geri kazanılması sağlanabilir. Diz protezi ameliyatı ile eklemdeki hasarlı kemik ve kartilaj temizlenerek özel metal alaşımlarından ve diğer bileşenlerden oluşan protez ile yer değiştirilir...
Devamını Oku