Astım, hava yollarının çeşitli uyaranlara artmış yanıtının söz konusu olduğu, tekrarlayıcı, kendiliğinden veya tedavi ile düzelebilen öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes darlığı gibi belirtilerinin görüldüğü bir hastalıktır. Temelde bronşların ani olarak tıkanması ve daha sonra tedavi ile veya kendiliğinden açılması söz konusudur.
Çocuklarda Astım Neden Olur?
Çocukluk çağında astım %90 oranında alerjik kökenlidir.
Ev içi alerji yapıcı maddelerin bronşlarda yarattığı hassasiyet; soğuk hava, egzersiz, solunum yolu enfeksiyonları, kimyasal kokular, hava kirliliği ve sigara dumanı gibi uyaranlarla temas sonucu astım belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Bunun yanında alerjik olunan maddeye bir anda aşırı maruz kalmak da öksürük, hırıltı, nefes darlığı belirtilerine yol açabilir.
Astım tanısı alan çocukların çoğunun hayatın ilk 2 yılında belirti verdiği bilinmektedir. İlk yıllarda öksürük ve hırıltı daha çok virüslerle olan solunum yolu enfeksiyonları sonucu ortaya çıkar. Bu yaşlarda akciğerlerin gelişiminin henüz tamamlanmamış olması, küçük hava yolu çaplarının dar, kıkırdak dokunun az olması, tekrarlayıcı bronş daralmasına katkıda bulunur.
4-5 yaşlarında akciğerlerin gelişiminin tamamlanması ile erken yaşlarda astım belirtileri gösteren birçok çocukta hastalık düzelmektedir. Düzelmeyen bir grup hasta ve daha geç astım tanısı almış çocukların bir kısmı da ergenlik çağında klinik bir iyilik dönemine girerler.
Genel olarak çocukluk çağında astım tanısı almış hastaların yaklaşık %50-60'ı ergenlik döneminde iyileşirler. İyileşen olguların bir bölümü orta yaş döneminde tekrar hastalık belirtileri göstermeye başlayabilmektedirler. Alerjisi olan astımlı çocuklarda yaş ilerledikçe hastalığın kaybolması olasılığı daha düşüktür.
Çocuklarda Astım Nasıl Teşhis Edilir?
Astım tanısı koymada en değerli tanı aracı, şikayetlerin hikayesidir. Öksürük, hırıltı, hışıltı ve/veya nefes darlığı belirtilerinin varlığı ve bu belirtilerin bronş açıcı tedaviyle veya kendiliğinden kaybolması, ancak bir süre sonra tekrar ortaya çıkması ön planda astımı düşündürür. Yattıktan sonra veya sabaha karşı yaklaşık 30 dakika süreyle devam eden ve bronş genişletici ilaçlara olumlu yanıt veren öksürük atakları da aksi ispat edilene kadar astım kabul edilmelidir.
Doktor muayenesinde akciğerlerde bronş daralmasına ait bulgular gözlenmesi de tanıyı destekler.
Çocuklarda Astım Nasıl Tedavi Edilir?
Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi astımda da birinci basamak tedavi alejik olunan maddeden uzak durmaktır. Uygun öneriler doğrultusunda alınacak çevre önlemleri ile hastalık belirtilerinin ve bronşlardaki aşırı duyarlılığın belirgin derecede azalması mümkündür.
Çevre önlemlerinin yeterli olmadığı, ilaç tedavisinin uygun görüldüğü hastalarda hava yolu ile akciğerlere çekilip bronşları tedavi eden sprey şeklindeki ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar, alerjinin yarattığı bronş hassasiyetini azaltarak atakları önleyici ilaçlar ve sadece hastalık alevlenmeleri sırasında kullanılan bronş gevşetici ilaçlar olarak ikiye ayrılabilir.
Son yıllarda astım tedavisinde devrim niteliği taşıyan atakları önleyici ilaçların birçoğunda düşük dozlu kortizon bulunmaktadır. Ancak bu kortizonlar kana karışma oranı çok çok düşük, uygun dozda kullanıldıklarında kortizona ait yan etkilere yol açmayan ilaçlardır. Alerjinin bronşlarda yapabileceği kalıcı hasarı önlemede tek seçenek olarak sunulan bu ilaçlarla astım belirtileri en aza indirilmektedir. Ancak bilinmelidir ki, bu ilaçlarla tedavi hastalığı kökten yok edememektedir. Çoğu çocukta spreyler verildiği sürece etkili olmakta, kesildiğinde ise yeniden belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.
İlgili Makaleler
Alerjik Bronşit
Çocuk astımı yada diğer adıyla alerjik bronşit tekrarlayan öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes almada zorluk şikayetleri ile seyreder. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ataklar gelişir. Bu atakların tekrarlayıcı nitelikte olması, bronş gevşetici ilaçlarla şikayetlerin düzelmesi, ancak bir süre sonra tekrar atak gelişmesi söz konusu olur. Enfeksiyonlar harici sigara dumanı, küf/rutubet, kimyasal kokular ve hava kirliliği ile hastalık alevlenmesi görülebilir.
Devamını OkuÇocuklarda Astım
Astım, hava yollarının çeşitli uyaranlara artmış yanıtının söz konusu olduğu, tekrarlayıcı, kendiliğinden veya tedavi ile düzelebilen öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes darlığı gibi belirtilerinin görüldüğü bir hastalıktır.
Devamını OkuPrematürite Bebek Takibi
Beklenilen zamanda ve normal doğum ağırlığı ile dünyaya gelen bebeklerde gelişim takibi nasıl önemliyse, prematüre bebeklerde de bir o kadar, hatta daha da fazla önemlidir.
Devamını OkuÇocuk Alerjisi
Alerjiler, vücudun bağışıklık sistemini vücuda saldırıyormuş gibi zararsız maddelere tepki vermesini tetikleyen “alerjenler” olarak adlandırılan maddelere verdiği reaksiyondan kaynaklanır. Alerjiler ve astım sıklıkla çocuklukta başlar ve yaşam boyu devam eder. Her ikisi de iyileştirilemese de, özenli bir tedavi ile genellikle kontrol altında tutulabilir.
Devamını OkuÇocuklarda Egzama
Daha sık egzama olarak bilinen atopik dermatit, yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık hafif olabilir veya cildin o kadar kuru olduğundan çatlar, kanar veya enfekte olur. Çocukların çoğu, çocukluk döneminde bir noktada kaşıntılı deri döküntüsü yaşar, egzama 10 çocuktan yaklaşık birinde gelişir.
Devamını OkuGelişim Bozuklukları
Çocuklarda yaşa bağlı gelişim oldukça büyük önem taşımaktadır. Boyu ile kilosunun yaşına bağlı olarak gelişmesi gereken değerler aralığında seyretmesi gerekmektedir. Aynı şekilde sosyal ve duygusal becerilerinin de yaşı ile orantılı olması gerekir. Çocuk gelişimi yalnızca fiziksel değildir, zihinsel gelişimi de büyük önem taşımaktadır.
Devamını OkuÇocuklarda Alt ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
Halk arasında soğuk algınlığı olarak adlandırılan üst solunum yolları özellikle yaşı küçük olan çocuklarda sıklıkla görülür. Soğuk algınlığına neden olan etmen ise 200’den fazla virüstür. Çocuklar genellikle bir yıl içinde 5 ile 8 arasında bir sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler.
Devamını OkuÇocuklarda Yüksek Ateş
Ateş çocuklarda sıklıkla görülen ve ebeveynleri endişelendiren bir durumdur. Ateş bir hastalık değil, hastalık belirtisidir. Ateş düştüğünde hastalık geçmiş sayılmaz ve tedavi hastalık tamamen geçene kadar devam etmelidir.
Devamını OkuÇocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Çocuklarda en sık görülen hastalıklardan bir tanesi de idrar yolları enfeksiyonlarıdır. Böbrekler yeni gelişmekte oldukları için özellikle küçük yaştaki çocuklarda idrar yolları enfeksiyonları tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle ailelerin çocuklarının yaşadığı rahatsızlığa önem göstermeleri gerekmektedir.
Devamını OkuÇocuklarda İshal ve Gasrtoenterit
İshal çocuklarda sıklıkla görülen bir rahatsızlık olduğu için anne ve babalar, çocuklarını ishalden nasıl koruyacaklarını merak ediyorlar. Aşağıda yazdığımız önerileri okuyarak siz de çocuğunuzu ishalden koruyabilirsiniz.
Devamını Oku