Öksürük, daha sıklıkla kış aylarında pek çok kişinin karşılaştığı bir şikayettir. En sık olarak görüleni, akut öksürük dediğimiz 1-3 hafta süren öksürüklerdir. Burada sebep genellikle üst ya da alt solunum yollarının enfeksiyonlarıdır.
Soğuk algınlığı gibi durumlarda sadece destek tedavilerle yakınmalar ortadan kalkarken, ciddi enfeksiyonlarda enfeksiyon odağının belirlenmesi, etkili bir antibiyotik ve destek tedavi gerekebilir. Bazen enfeksiyon kontrol edilse bile öksürük yakınmaları 2-3 aya kadar uzayabilir. Geçirilen enfeksiyonun şiddetinin yanında kış aylarında özellikle hava kirliliğinin artması, soğuk hava, kapalı ortamlarda uzun zaman geçirme gibi çevresel faktörler solunum yollarında duyarlılık olan kişilerde gizli kalmış hastalıkların ortaya çıkmasını tetikleyerek, öksürük süresinin uzamasına neden olabilir.
Enfeksiyon sonrasında 8 haftadan daha fazla süren ya da enfeksiyon bulgusu olmaksızın ortaya çıkıp 3 haftadan daha uzun süre devam eden öksürükler, kronik öksürük olarak gruplandırılır. Kronik öksürük nedeni olabilecek çok sayıda hastalık mevcuttur. Öksürük yakınması olan kişilerde ayırıcı tanı açısından mutlaka ayrıntılı bir değerlendirme yapılmalıdır. Sigara içen ya da tozlu ortamlarda çalışan kişilerde uzun süre devam eden öksürüklerde mutlaka KOAH, interstisyel akciğer hastalıkları, solunum yolu ve akciğer tümörleri araştırılmalıdır. Gece öksürükle uyanma, ara ara ortaya çıkan öksürüklerde kronik solunum yolları enfeksiyonları, astım, gastroözofageal reflü, uyku apnesi gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Kalp hastalığında ve tansiyon yüksekliğinde kullanılan bazı ilaçlar öksürüğe sebep olabildiği gibi kalp hastalığının kendisi de akciğerlerde sıvı birikimine neden olarak öksürüğe yol açabilir. Bunun dışında solunum yollarına komşu organlar; troid, kulak, diyafragma ve mide hastalıklarında da öksürük görülebilir. Uzun süren öksürüklerde mutlaka ilgili hekime başvurarak etkeni belirlemek, ölümcül olabilecek hastalıkların erken teşhisi ve teşhise yönelik tedaviler oldukça önemlidir.
Sigara içen ya da tozlu ortamlarda çalışan kişilerde uzun süre devam eden öksürüklerde mutlaka KOAH, interstisyel akciğer hastalıkları, solunum yolu ve akciğer tümörleri araştırılmalıdır.