Şeker Hastalığı (İnsülin Direnci Tanı ve Tedavisi)

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin, pankreasın beta hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. Bu hücreler, küçük kümeler halinde pankreas boyunca dağılır. Üretilen insülin kan dolaşımına salınır ve vücutta dolaşır. İnsülin, vücutta birçok etkisi olan temel bir hormondur. İnsülinin çoğu eylemi karbonhidratların (şekerler ve nişastalar), lipidlerin (yağların) ve proteinlerin metabolizmasına yöneliktir. İnsülin ayrıca büyümeleri de dahil olmak üzere vücut hücrelerinin fonksiyonlarını düzenler. İnsülin, vücudun enerji olarak glikoz kullanması için kritik öneme sahiptir.

İnsülin direnci (IR), vücut hücrelerinin insülinin etkilerine karşı direnç kazandığı bir durumdur. Yani, belirli bir insülin miktarına verilen normal tepki azalır. Sonuç olarak, insülinin uygun etkilerinin ortaya çıkması için daha yüksek seviyelerde insüline ihtiyaç duyulur ve pankreas daha fazla insülin üretmeye çalışılarak telafi edilir. Bu direnç vücudun kendi insülinine yanıt verir (endojen) veya insülin enjeksiyonla (eksojen) uygulanır.

İnsülin direnciyle pankreas,vücudun talepleri için artık yeterli insülin üretemediği ve daha sonra kan şekeri yükselene kadar daha fazla insülin üretir. İnsülin direnci, diyabet ve kalp hastalığının gelişimi için risk faktörüdür .

Tip 2 Diyabet Belirtileri ve Uyarı İşaretleri

Tip 2 diyabetin semptomlarında ana semptom genellikle fazla kilolu olmaktır. Tip 2 diyabetin diğer semptomları:

  • Susuzluk fazlası
  • Sık idrara çıkma
  • Denemeden kilo alımı veya kaybı
  • Yorgunluk
  • Aşırı susuzluk
  • İdrar kokusu
  • Çene, kasık veya koltuk altındaki koyu cilt

Bilinmesi gereklidir ki spesifik bir insülin direnci ve semptomu yoktur.

İnsülin Direncine Ne Sebep Olur?

İnsülin direncinin birkaç nedeni vardır ve genetik faktörler (kalıtsal bileşen) genellikle önemlidir. Ek olarak, insülin direnci genellikle aşağıdaki koşullarda da görülür;

  • Metabolik sendrom 
  • Şişmanlık
  • Gebelik
  • Enfeksiyon veya ağır hastalık
  • Stres
  • Hareketsizlik ve aşırı kilo
  • Steroid kullanımı sırasında

İnsülin direncini kötüleştirebilecek diğer sebepler veya faktörler şunları içerebilir;

  • Bazı ilaçlar almak
  • Yaşlılık
  • Uyku problemleri (özellikle uyku apnesi )
  • Sigara içmek

İnsülin Direnci ile Diyabet Arasındaki İlişki Nedir?

Tip 2 diyabet (T2D), daha sonra yaşamda veya herhangi bir yaşta obezite ile ortaya çıkan diyabet türüdür. İnsülin direnci , bazen yıllara göre tip 2 diyabetin gelişmesinden önce gelir. Sonuçta tip 2 diyabet geliştirecek bireylerde, araştırmalar kan glukozu ve insülin seviyelerinin uzun zamandır normal olduğunu, zaman zaman bir noktada insülin direncinin geliştiğini göstermektedir.

Yüksek insülin seviyeleri sıklıkla merkezi obezite, kolesterol anormallikleri ve/veya yüksek kan basıncı (hipertansiyon) ile ilişkilidir . Bu hastalık süreçleri bir arada gerçekleştiğinde, buna metabolik sendrom denir.

İnsülinin bir hareketi, vücut hücrelerinin (özellikle kas ve yağ hücrelerinin) kandan glikozu çıkarmasına ve kullanmasına neden olmaktır. Bu, insülinin kandaki glikoz seviyesini kontrol etmesinin bir yoludur. İnsülin bu etkiyi hücrelerin yüzeyindeki insülin reseptörlerine bağlanarak hücreler üzerinde etkiler. Bunu kas ve yağ hücrelerinin insülinini "kapılara vurma" olarak düşünebilirsiniz. Hücreler bu vurmaları duyar, açılır ve glikozun kullanılmasına izin verir. İnsülin direnci ile kaslar vuruşları duymaz (dirençlidir). Böylece pankreasın daha fazla insülin yapması gerektiği bildirilir, bu da kandaki insülin seviyesini yükseltir ve daha yüksek bir vuruşa neden olur.

Hücrelerin direnci zamanla artmaya devam ediyor. Pankreas bu direncin üstesinden gelmek için yeterli insülin üretebildiği sürece kan şekeri seviyeleri normal kalır. Pankreas artık yeterli insülin üretemediğinde, kan şekeri seviyeleri yükselmeye başlar. İlk olarak, bu, yemeklerden sonra - glikoz seviyeleri en yüksek seviyedeyken ve daha fazla insüline ihtiyaç duyulduğunda - ama sonunda da oruç tutarken (örneğin sabah uyandıktan sonra) olur. Kan şekeri belirli seviyelerin üzerine anormal şekilde yükseldiğinde, tip 2 diyabet vardır.

Normal İnsülin Düzeyi Nedir?

Normal veya yüksek insülin seviyeleri için kesin değerler laboratuvara ve gerçekleştirilen test türüne göre değişir. İnsülin direnci ile yüksek açlık insülin seviyesi ve normal ila yüksek açlık kan glukoz düzeyi vardır. İnsülin üreten tümörler (insülinomlar), Cushing sendromu ve fruktoz veya galaktoz intoleransı dahil diğer tıbbi durumlarda da yüksek insülin seviyeleri görülebilir.

İnsülin Direnci Tedavi Edilebilir mi?

İnsülin direncinin yönetimi yaşam tarzı değişiklikleri (diyet, egzersiz ve hastalık önleme gibi ) ve ilaçlar yoluyla yapılır. İnsülin direnci iki şekilde yönetilebilir. İlk olarak, insülin ihtiyacı azaltılabilir. İkincisi, hücrelerin insülin etkisine duyarlılığı arttırılabilir.

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Böbrek Yetmezliği

Böbrek Yetmezliği

Böbrekleriniz belinize doğru yerleştirilmiş bir çift organdır. Omurganızın her iki tarafında bir böbrek var. Kanınızı filtreler ve toksinleri vücudunuzdan uzaklaştırırlar. Böbrekler mesanenize toksin gönderir, bu da vücudunuzun daha sonra idrara çıkma sırasında toksinleri giderir.  

Devamını Oku
Obezite Takip ve Tedavisi

Obezite Takip ve Tedavisi

Obeziteyi teşhis etmek için doktorunuz genellikle fiziksel bir muayene yapacak ve bazı testler önerecektir.Doktorunuz vücut kitle indeksinizi (BMI) kontrol edecektir. 30 veya daha yüksek bir BMI obezite olarak kabul edilir. 30'dan yüksek rakamlar sağlık riskinizi daha da artırır. Sizin BMI bunun genel sağlık risklerini ve ne tedaviler uygun olabilir belirlemesine yardımcı olabilir yılda bir kez en az kontrol edilmelidir.

Devamını Oku
Metabolik Hastalıklar

Metabolik Hastalıklar

Metabolik hastalık, normal metabolizmayı bozan hastalık veya bozukluklardan herhangi biri, yiyecekleri enerjiye dönüştürme sürecindeki seviyeyi takip eder. Çok sayıda birbirine bağlı metabolik duruma katılan binlerce enzim bu işlemi gerçekleştirir.   

Devamını Oku
Sedimentasyon Yüksekliği

Sedimentasyon Yüksekliği

Eritrosit sedimantasyon hızı (ESR), asemptomatik kişilerde nadiren hastalığa yönelik tek ipucudur. Oran arttığında, dikkatli bir öykü ve fizik muayene genellikle nedeni açıklar. ESR'de açıklanamayan bir artış genellikle geçicidir ve nadiren ciddi hastalıklara bağlıdır. Test en çok temporal arteriti teşhis etmede ve hastanın tedaviye yanıtını izlemede yararlıdır.

Devamını Oku
Şeker Hastalığı (İnsülin Direnci Tanı ve Tedavisi)

Şeker Hastalığı (İnsülin Direnci Tanı ve Tedavisi)

İnsülin, pankreasın beta hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. Bu hücreler, küçük kümeler halinde pankreas boyunca dağılır. Üretilen insülin kan dolaşımına salınır ve vücutta dolaşır. İnsülin, vücutta birçok etkisi olan temel bir hormondur. İnsülinin çoğu eylemi karbonhidratların (şekerler ve nişastalar), lipidlerin (yağların) ve proteinlerin metabolizmasına yöneliktir.

Devamını Oku
Karaciğer Hastalıkları ve Belirtileri

Karaciğer Hastalıkları ve Belirtileri

Karaciğerin, kendini birçok hastalıktan sonra yenileyebilecek dikkate değer bir kapasitesi vardır. Fakat bazı durumlarda, karaciğer geri dönülemez bir biçimde zarar görebilmektedir.

Devamını Oku
Kan Hastalıkları ve Diyabet

Kan Hastalıkları ve Diyabet

Hematoloji, anemi (kansızlık), kanamalar, lösemi (kan kanseri, akut ve kronik lösemi), multipl miyelom ile benzeri rahatsızlıklar başta olmak üzere; kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalıdır. Diyabet, pankreas artık insülin yapamadığında veya vücut ürettiği insülini iyi kullanamadığında ortaya çıkan kronik bir hastalıktır.

Devamını Oku
Kemik Erimesi

Kemik Erimesi

Tıptaki adı ile osteoporoz; kemik kütlesi ve kalitesinin bozulması sonucu kemik kırılganlığının artışı ile seyreden bir hastalıktır.

Devamını Oku
Hipertansiyon

Hipertansiyon

Hipertansiyon (Yüksek tansiyon), kanın arter duvarlarına karşı uzun vadeli kuvvetinin, sonunda kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu yaygın bir durumdur. Kan basıncı hem kalbinizin pompaladığı kan miktarı hem de atardamarlarınızdaki kan akışına direnç miktarı ile belirlenir. Kalbiniz ne kadar çok kan pompalar ve arterleriniz o kadar dar ise tansiyonunuz o kadar yüksek olur.

Devamını Oku
Sindirim Sistemi Hastalıkları (Gastroenterolojik Hastalıklar)

Sindirim Sistemi Hastalıkları (Gastroenterolojik Hastalıklar)

Gastrointestinal hastalıklar kabızlık, irritabl bağırsak sendromu, hemoroitler, anal fissürler, perianal apseler, anal fistüller, perianal enfeksiyonlar, divertiküler hastalıklar, kolit, kolon polipleri ve kanser gibi koşulları içerir.

Devamını Oku
Tiroid Hastalıkları

Tiroid Hastalıkları

Tiroid hastalığı, tiroid bezinin fazla veya az çalışması nedeniyle semptomlara neden olabilen yaygın bir sorundur. Tiroid bezi vücut metabolizmasını koruyan tiroid hormonlarının üretilmesi için gerekli bir organdır.

Devamını Oku
Romatizmal Hastalıklar

Romatizmal Hastalıklar

Romatizmal hastalıklar, vücudun birleştirici veya destekleyici yapılarını en yaygın olarak eklemleri, aynı zamanda bazen tendonları, bağları, kemikleri ve kasları etkileyen enflamasyonla karakterizedir.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP