Sindirim Sistemi Hastalıkları (Gastroenterolojik Hastalıklar)

Sindirim Sistemi Hastalıkları (Gastroenterolojik Hastalıklar)

Gastrointestinal hastalıklar kabızlık, irritabl bağırsak sendromu, hemoroitler, anal fissürler, perianal apseler, anal fistüller, perianal enfeksiyonlar, divertiküler hastalıklar, kolit, kolon polipleri ve kanser gibi koşulları içerir. Bunların çoğu, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürülerek, iyi bağırsak alışkanlıklarını uygulayarak ve kanser taramasına geçerek önlenebilir veya en aza indirilebilir.

Fonksiyonel Gastrointestinal Bozukluklar Nelerdir?

Fonksiyonel bozukluklar, gastrointestinal (GI) kanalın normal göründüğü ancak düzgün çalışmadığı rahatsızlıklardır. GI yolunu etkileyen en yaygın sorunlardır (kolon ve rektum dahil). Kabızlık ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) yaygın örneklerdir.

Aşağıdakileri de içeren birçok faktör GI kanalını ve hareketliliğini (veya hareket etmeye devam etme yeteneğini) bozabilir:

  • Lifli bir diyet yemek
  • Yeterli egzersiz yapmamak
  • Seyahat veya rutin değişiklikler
  • Çok miktarda süt ürünleri yemek
  • Stres
  • Bağırsak hareketi yapma dürtüsüne dayanmak
  • Zamanla bağırsak kaslarını zayıflatan aşırı miktarda müshil (dışkı yumuşatıcılar)
  • Gebelik
  • Kabızlık

İrritabl bağırsak sendromu (IBS)

İrritabl bağırsak sendromu (ayrıca spastik kolon, irritabl kolon veya sinir midesi olarak da adlandırılır), kolon kasının IBS olmayan insanlardan daha sık kasıldığı bir durumdur. Bazı yiyecekler, ilaçlar ve duygusal stres, IBS'yi tetikleyebilecek bazı faktörlerdir.

IBS belirtileri arasında şunlar bulunur:

-Karın ağrısı ve krampları

-Aşırı gaz

-Şişkinlik

-Normalden daha sert, daha gevşek veya daha acil dışkı gibi bağırsak alışkanlıklarında değişiklik

Tedavi şunları içerir:

-Kafein önleme

-Diyette artan lif

-Hangi yiyeceklerin IBS'yi tetiklediğini izlemek (ve bu yiyeceklerden kaçınmak)

-Stresi en aza indirmek veya stresle başa çıkmanın farklı yollarını öğrenmek

Yapısal Gastrointestinal Bozukluklar Nelerdir?

Yapısal bozukluklar bağırsakta anormal göründüğü ve düzgün çalışmadığı rahatsızlıklardır. Bazen, yapısal anormallik cerrahi olarak kaldırılması gerekir. Yapısal GI bozukluklarının yaygın örnekleri arasında hemoroitler, divertiküler hastalık, kolon polipleri, kolon kanseri ve enflamatuar barsak hastalığı bulunur.

Gastrointestinal Hastalık Önlenebilir mi?

Kolon ve rektumun birçok hastalığı, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürülerek, iyi bağırsak alışkanlıklarını uygulayarak ve kanser taramasına geçerek önlenebilir veya en aza indirilebilir.

Kolonoskopi 50 yaşındaki ortalama riskli hastalar için önerilmektedir. Ailenizde kolorektal kanser veya polip öyküsü varsa, daha genç yaşta kolonoskopi önerilebilir. Tipik olarak, kolonoskopi etkilenen aile üyesinden 10 yıl daha genç tavsiye edilir. (Örneğin, kardeşinize 45 yaşında kolorektal kanser veya polip teşhisi konmuşsa, 35 yaşında taramaya başlamalısınız).

Yaygın semptomlar:

  • Normal bağırsak alışkanlıklarında bir değişiklik
  • Dışkıda ya parlak ya da koyu renkteki kan
  • Olağandışı karın veya gaz ağrıları
  • Dışkıdan sonra bağırsakların tamamen boşaltılmadığı hissi
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Yorgunluk

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Böbrek Yetmezliği

Böbrek Yetmezliği

Böbrekleriniz belinize doğru yerleştirilmiş bir çift organdır. Omurganızın her iki tarafında bir böbrek var. Kanınızı filtreler ve toksinleri vücudunuzdan uzaklaştırırlar. Böbrekler mesanenize toksin gönderir, bu da vücudunuzun daha sonra idrara çıkma sırasında toksinleri giderir.  

Devamını Oku
Obezite Takip ve Tedavisi

Obezite Takip ve Tedavisi

Obeziteyi teşhis etmek için doktorunuz genellikle fiziksel bir muayene yapacak ve bazı testler önerecektir.Doktorunuz vücut kitle indeksinizi (BMI) kontrol edecektir. 30 veya daha yüksek bir BMI obezite olarak kabul edilir. 30'dan yüksek rakamlar sağlık riskinizi daha da artırır. Sizin BMI bunun genel sağlık risklerini ve ne tedaviler uygun olabilir belirlemesine yardımcı olabilir yılda bir kez en az kontrol edilmelidir.

Devamını Oku
Metabolik Hastalıklar

Metabolik Hastalıklar

Metabolik hastalık, normal metabolizmayı bozan hastalık veya bozukluklardan herhangi biri, yiyecekleri enerjiye dönüştürme sürecindeki seviyeyi takip eder. Çok sayıda birbirine bağlı metabolik duruma katılan binlerce enzim bu işlemi gerçekleştirir.   

Devamını Oku
Sedimentasyon Yüksekliği

Sedimentasyon Yüksekliği

Eritrosit sedimantasyon hızı (ESR), asemptomatik kişilerde nadiren hastalığa yönelik tek ipucudur. Oran arttığında, dikkatli bir öykü ve fizik muayene genellikle nedeni açıklar. ESR'de açıklanamayan bir artış genellikle geçicidir ve nadiren ciddi hastalıklara bağlıdır. Test en çok temporal arteriti teşhis etmede ve hastanın tedaviye yanıtını izlemede yararlıdır.

Devamını Oku
Şeker Hastalığı (İnsülin Direnci Tanı ve Tedavisi)

Şeker Hastalığı (İnsülin Direnci Tanı ve Tedavisi)

İnsülin, pankreasın beta hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. Bu hücreler, küçük kümeler halinde pankreas boyunca dağılır. Üretilen insülin kan dolaşımına salınır ve vücutta dolaşır. İnsülin, vücutta birçok etkisi olan temel bir hormondur. İnsülinin çoğu eylemi karbonhidratların (şekerler ve nişastalar), lipidlerin (yağların) ve proteinlerin metabolizmasına yöneliktir.

Devamını Oku
Karaciğer Hastalıkları ve Belirtileri

Karaciğer Hastalıkları ve Belirtileri

Karaciğerin, kendini birçok hastalıktan sonra yenileyebilecek dikkate değer bir kapasitesi vardır. Fakat bazı durumlarda, karaciğer geri dönülemez bir biçimde zarar görebilmektedir.

Devamını Oku
Kan Hastalıkları ve Diyabet

Kan Hastalıkları ve Diyabet

Hematoloji, anemi (kansızlık), kanamalar, lösemi (kan kanseri, akut ve kronik lösemi), multipl miyelom ile benzeri rahatsızlıklar başta olmak üzere; kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalıdır. Diyabet, pankreas artık insülin yapamadığında veya vücut ürettiği insülini iyi kullanamadığında ortaya çıkan kronik bir hastalıktır.

Devamını Oku
Kemik Erimesi

Kemik Erimesi

Tıptaki adı ile osteoporoz; kemik kütlesi ve kalitesinin bozulması sonucu kemik kırılganlığının artışı ile seyreden bir hastalıktır.

Devamını Oku
Hipertansiyon

Hipertansiyon

Hipertansiyon (Yüksek tansiyon), kanın arter duvarlarına karşı uzun vadeli kuvvetinin, sonunda kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu yaygın bir durumdur. Kan basıncı hem kalbinizin pompaladığı kan miktarı hem de atardamarlarınızdaki kan akışına direnç miktarı ile belirlenir. Kalbiniz ne kadar çok kan pompalar ve arterleriniz o kadar dar ise tansiyonunuz o kadar yüksek olur.

Devamını Oku
Sindirim Sistemi Hastalıkları (Gastroenterolojik Hastalıklar)

Sindirim Sistemi Hastalıkları (Gastroenterolojik Hastalıklar)

Gastrointestinal hastalıklar kabızlık, irritabl bağırsak sendromu, hemoroitler, anal fissürler, perianal apseler, anal fistüller, perianal enfeksiyonlar, divertiküler hastalıklar, kolit, kolon polipleri ve kanser gibi koşulları içerir.

Devamını Oku
Tiroid Hastalıkları

Tiroid Hastalıkları

Tiroid hastalığı, tiroid bezinin fazla veya az çalışması nedeniyle semptomlara neden olabilen yaygın bir sorundur. Tiroid bezi vücut metabolizmasını koruyan tiroid hormonlarının üretilmesi için gerekli bir organdır.

Devamını Oku
Romatizmal Hastalıklar

Romatizmal Hastalıklar

Romatizmal hastalıklar, vücudun birleştirici veya destekleyici yapılarını en yaygın olarak eklemleri, aynı zamanda bazen tendonları, bağları, kemikleri ve kasları etkileyen enflamasyonla karakterizedir.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP