Tiroid Hastalıkları

Tiroid Hastalıkları Nelerdir?

 

Aşağıdakileri içeren spesifik tiroid hastalıkları bulunmaktadır:

 

  • Hipotiroidi
  • Hipertiroidi
  • Guatr
  • Tiroid nodülleri
  • Tiroid kanseri

Hipotiroidi

 

Hipotiroidi, tiroid bezinin yetersiz kalmasına ve yetersiz miktarda tiroid hormonu üretmesine neden olur. Tiroid bezi, hipofiz bezi veya hipotalamus içindeki sorunlardan gelişebilir.

Hipotiroidi belirtileri içerebilir:

  • Yorgunluk
  • Zayıf konsantrasyon 
  • Kuru cilt
  • Kabızlık
  • Soğuk hissetmek
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Depresyon
  • Kadınlarda uzun süreli veya aşırı regl kanaması

Hipertiroidi

 

Hipertiroidi, hipotiroididen daha az görülen bir durum olan aşırı tiroid hormonu üretimini tanımlar. Hipotiroidi belirtileri genellikle artan metabolizma ile ilgilidir. Hafif vakalarda, belirgin semptomlar olmayabilir. Belirtileri;

 

  • Titreme
  • Sinirlilik
  • Hızlı kalp hızı
  • Yorgunluk
  • Isı intoleransı
  • Bağırsak hareketlerinde artış
  • Artan terleme
  • Konsantrasyon problemleri
  • İstenmeyen kilo kaybı

 

Guatr

 

Bir guatr, nedenden bağımsız olarak, tiroid bezinin genişlemesini açıklar. Guatr, kendine özgü bir hastalık değildir. Bir guatr hipotiroidizm, hipertiroidizm veya normal tiroid fonksiyonlarıyla ilişkili olabilir.

 

Tiroid Nodülleri

 

Nodüller tiroid içerisinde topaklar veya anormal kitlelerdir. Nodüllere iyi huylu kistler, iyi huylu tümörler veya daha az yaygın olarak tiroid kanserleri neden olabilir. Nodüller tek veya çoklu olabilir ve boyut olarak değişebilir. Eğer nodüller aşırı derecede büyükse, yakındaki yapıların sıkıştırılmasıyla ilgili semptomlara neden olabilirler.

 

Tiroid Kanseri

 

Tiroid kanseri erişkin kadınlarda erkeklerden veya gençlerden çok daha yaygındır. 55 yaşın altındaki kişilerin yaklaşık 2/3'ünde görülür. Kanserli hale gelen tiroid içindeki spesifik hücre tipine bağlı olarak farklı tiplerde tiroid kanseri vardır. Tiroid kanseri olgularının çoğu , özellikle erken evrelerde tanı konduğunda iyi bir prognoz ve yüksek sağkalım oranlarına sahiptir.

Tiroid Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?

 

Kan testleri tipik olarak tiroid hormonları ve TSH seviyelerini ölçmek için yapılır. Tiroid dokusuna karşı antikorları tanımlamak için kan testleri uygulanır.

Görüntüleme testleri yaygın olarak tiroid nodülleri veya genişlemesi olduğunda kullanılır. Ultrason, dokunun içindeki bezin kıvamını görselleştirebilir ve sıklıkla kistler veya kalsifikasyonlar gösterebilir.

Tiroid nodüllerinin fonksiyonlarını değerlendirmek için genellikle radyoaktif iyot kullanan tiroid taramaları yapılır. Tiroid vücutta iyot alan tek yer, yani radyoaktif olarak etiketlenmiş iyot verildiğinde, tiroid bezi tarafından alınır. Bir görüntüleme testi tipik olarak normal tiroid dokusu ile radyoaktif iyot alımını gösterir. Aşırı hormon üreten bölgeler veya nodüller (hiperfonksiyon olarak adlandırılır) artan bir iyot alımını gösterir. Bunlar "sıcak" nodüller veya alanlar olarak adlandırılır. Buna karşılık "soğuk" nodüller, iyot alımının azaldığı bölgeleri temsil eder. "Soğuk" nodüller, aşırı hormon üretmez ve bazen kanseri temsil edebilir .

Detaylı bilgi ve randevu için biz sizi arayalım.


İlgili Makaleler


Böbrek Yetmezliği

Böbrek Yetmezliği

Böbrekleriniz belinize doğru yerleştirilmiş bir çift organdır. Omurganızın her iki tarafında bir böbrek var. Kanınızı filtreler ve toksinleri vücudunuzdan uzaklaştırırlar. Böbrekler mesanenize toksin gönderir, bu da vücudunuzun daha sonra idrara çıkma sırasında toksinleri giderir.  

Devamını Oku
Obezite Takip ve Tedavisi

Obezite Takip ve Tedavisi

Obeziteyi teşhis etmek için doktorunuz genellikle fiziksel bir muayene yapacak ve bazı testler önerecektir.Doktorunuz vücut kitle indeksinizi (BMI) kontrol edecektir. 30 veya daha yüksek bir BMI obezite olarak kabul edilir. 30'dan yüksek rakamlar sağlık riskinizi daha da artırır. Sizin BMI bunun genel sağlık risklerini ve ne tedaviler uygun olabilir belirlemesine yardımcı olabilir yılda bir kez en az kontrol edilmelidir.

Devamını Oku
Metabolik Hastalıklar

Metabolik Hastalıklar

Metabolik hastalık, normal metabolizmayı bozan hastalık veya bozukluklardan herhangi biri, yiyecekleri enerjiye dönüştürme sürecindeki seviyeyi takip eder. Çok sayıda birbirine bağlı metabolik duruma katılan binlerce enzim bu işlemi gerçekleştirir.   

Devamını Oku
Sedimentasyon Yüksekliği

Sedimentasyon Yüksekliği

Eritrosit sedimantasyon hızı (ESR), asemptomatik kişilerde nadiren hastalığa yönelik tek ipucudur. Oran arttığında, dikkatli bir öykü ve fizik muayene genellikle nedeni açıklar. ESR'de açıklanamayan bir artış genellikle geçicidir ve nadiren ciddi hastalıklara bağlıdır. Test en çok temporal arteriti teşhis etmede ve hastanın tedaviye yanıtını izlemede yararlıdır.

Devamını Oku
Şeker Hastalığı (İnsülin Direnci Tanı ve Tedavisi)

Şeker Hastalığı (İnsülin Direnci Tanı ve Tedavisi)

İnsülin, pankreasın beta hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. Bu hücreler, küçük kümeler halinde pankreas boyunca dağılır. Üretilen insülin kan dolaşımına salınır ve vücutta dolaşır. İnsülin, vücutta birçok etkisi olan temel bir hormondur. İnsülinin çoğu eylemi karbonhidratların (şekerler ve nişastalar), lipidlerin (yağların) ve proteinlerin metabolizmasına yöneliktir.

Devamını Oku
Karaciğer Hastalıkları ve Belirtileri

Karaciğer Hastalıkları ve Belirtileri

Karaciğerin, kendini birçok hastalıktan sonra yenileyebilecek dikkate değer bir kapasitesi vardır. Fakat bazı durumlarda, karaciğer geri dönülemez bir biçimde zarar görebilmektedir.

Devamını Oku
Kan Hastalıkları ve Diyabet

Kan Hastalıkları ve Diyabet

Hematoloji, anemi (kansızlık), kanamalar, lösemi (kan kanseri, akut ve kronik lösemi), multipl miyelom ile benzeri rahatsızlıklar başta olmak üzere; kemik iliği, lenf sistemi ve kan ile ilgili hastalıkları inceleyen bilim dalıdır. Diyabet, pankreas artık insülin yapamadığında veya vücut ürettiği insülini iyi kullanamadığında ortaya çıkan kronik bir hastalıktır.

Devamını Oku
Kemik Erimesi

Kemik Erimesi

Tıptaki adı ile osteoporoz; kemik kütlesi ve kalitesinin bozulması sonucu kemik kırılganlığının artışı ile seyreden bir hastalıktır.

Devamını Oku
Hipertansiyon

Hipertansiyon

Hipertansiyon (Yüksek tansiyon), kanın arter duvarlarına karşı uzun vadeli kuvvetinin, sonunda kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu yaygın bir durumdur. Kan basıncı hem kalbinizin pompaladığı kan miktarı hem de atardamarlarınızdaki kan akışına direnç miktarı ile belirlenir. Kalbiniz ne kadar çok kan pompalar ve arterleriniz o kadar dar ise tansiyonunuz o kadar yüksek olur.

Devamını Oku
Sindirim Sistemi Hastalıkları (Gastroenterolojik Hastalıklar)

Sindirim Sistemi Hastalıkları (Gastroenterolojik Hastalıklar)

Gastrointestinal hastalıklar kabızlık, irritabl bağırsak sendromu, hemoroitler, anal fissürler, perianal apseler, anal fistüller, perianal enfeksiyonlar, divertiküler hastalıklar, kolit, kolon polipleri ve kanser gibi koşulları içerir.

Devamını Oku
Tiroid Hastalıkları

Tiroid Hastalıkları

Tiroid hastalığı, tiroid bezinin fazla veya az çalışması nedeniyle semptomlara neden olabilen yaygın bir sorundur. Tiroid bezi vücut metabolizmasını koruyan tiroid hormonlarının üretilmesi için gerekli bir organdır.

Devamını Oku
Romatizmal Hastalıklar

Romatizmal Hastalıklar

Romatizmal hastalıklar, vücudun birleştirici veya destekleyici yapılarını en yaygın olarak eklemleri, aynı zamanda bazen tendonları, bağları, kemikleri ve kasları etkileyen enflamasyonla karakterizedir.

Devamını Oku
ekol hastanesi whatsapp HEMEN ARA
ekol hastanesi whatsapp WHATSAPP